За словами прем’єра Арсенія Яценюка, уже до кінця цього року в Україні буде проведено тендер на закупівлю устаткування для проекту «Стіна», після реалізації якого кордон України та Росії обладнають спеціальними огородженнями та іншими технічними засобами.

Представляючи вчора проект на прикордонному контрольно-пропускному пункті «Гоптовка» в Харківській області, прем’єр Арсеній Яценюк повідомив, що будівництво «Стіни» фінансується за 15 міжнародними програмами на суму 500 мільйонів гривень. «На ці цілі в Україну вже надійшло 235 мільйонів гривень, і тендер буде проведено саме на цю суму», — сказав він.

А. Яценюк також повідомив, що вже є понад тисяча потенційних учасників будівництва. Тендер буде відкритий і незабаром громадськість дізнається про переможців конкурсу. Завершити облаштування кордону планується за три роки. До поставок устаткування будуть максимально залучатися вітчизняні підприємства, а до розробки проекту — українські інститути. Прем’єр-міністр зазначив, що проект «Стіна» також можна назвати «Європейський вал», оскільки фактично йдеться про облаштування східного кордону Євросоюзу.

— Облаштування кордону спрямовано на вирішення декількох завдань, зокрема, припинення незаконної міграції, контрабанди, протидія проникненню диверсантів, припинення переміщення радіоактивних матеріалів, створення першого рубежу оборони. І найголовніше: якщо немає кордону, то безвізового режиму з Європейським Союзом нам ніхто не дасть. Крім цього, не маючи кордону, не можна розв’язати питання членства в Північноатлантичному альянсі, — підкреслив А. Яценюк.

Заступник начальника Східного регіонального управління Держприкордонслужби Сергій Москаленко повідомив, що на кордоні в рамках проекту «Стіна» буде встановлено комплекс інженерних споруд. Один із комплексів «Стіни» — контрольно-слідова смуга — вже є на всій протяжності кордону. Протитанковий рів вирито власними силами прикордонників довжиною 42 кілометри. Додатково на кордоні встановлять ще й паркан.

 

Харків.