Позови одразу до шести державних лісомисливських підприємств області висунула прокуратура Херсонщини. Вона домагається скасування експортних контрактів на продаж за кордон так званої технологічної деревини (простіше кажучи, дров), отриманої внаслідок рубок догляду і проріджування соснових масивів. Підстава — контракти з двома фірмами, зареєстрованими на Британських Віргінських островах, укладалися без проведення аукціонів. Перші наслідки правового конфлікту вже є: Господарський суд області задовольнив клопотання прокуратури, заборонивши Херсонській митниці оформляти документи на вивезення цілої партії необробленої деревини обсягом 139,97 тонни.
Продаж дров на експорт у нас відновився лише 2011 року й має незначні масштаби. Для лісгоспів дуже важливо, що технологічна деревина продається за кордон саме влітку, коли внутрішній ринок «завмирає». До того ж на виручені від цих контрактів гроші лісгоспи купують техніку і пальне, необхідні для боротьби із загоряннями лісових масивів, які із травня по вересень рахують сотнями. Не буде коштів на заправлення автоцистерн і тракторів — не буде чим гасити пожежі. Так можна і зовсім лісів позбутися.
Цікаво, що позов прокуратура заявляла в інтересах регіонального управління лісового і мисливського господарства, однак ця установа не лише відмовляється від претензій, а й уважає позов тяжким ударом і по державному престижу, і по інтересах суспільства. Начальник управління Віктор Тищенко вже звернувся до Генеральної прокуратури України і до керівництва Херсонської облдержадміністрації з проханням вжити заходів для припинення необґрунтованого, як він уважає, втручання правоохоронних органів у зовнішньоекономічну діяльність держпідприємств. У зв’язку з тим, що херсонська сосна має вкрай низьку якість і придатна лише на дрова і тріску, попиту на неї не було. Через відсутність учасників торгів у 2007—2008 роках не відбулося жодного аукціону, тому реформоване Державне агентство лісових ресурсів України виключило лісгоспи півдня і сходу України з аукціонного графіка, — підкреслює Віктор Тищенко. — Продаж дров на експорт у нас відновився лише 2011 року й має незначні масштаби. Для лісгоспів дуже важливо, що технологічна деревина продається за кордон саме влітку, коли внутрішній ринок «завмирає». До того ж на виручені від цих контрактів гроші лісгоспи купують техніку і пальне, необхідні для боротьби із загоряннями лісових масивів, які із травня по вересень рахують сотнями. Не буде коштів на заправлення автоцистерн і тракторів — не буде чим гасити пожежі. Так можна і зовсім лісів позбутися».
«Встоять» ліси Таврії чи ні після оголошення дров «невиїзними» — час покаже. Однак те, що скарбниці через це загрожує «недобір» податків, а державним лісомисливським підприємствам — великі збитки, сумніву не підлягає. Одна з іноземних фірм, що закуповувала ці дрова, вже адресувала п’ятьом лісгоспам-постачальникам лист з інформацією про завдання їй збитків унаслідок відмови від зафрахтованого теплохода й наднормативного зберігання деревини в порту. І це тільки початок: що довше триватиме «з’ясування стосунків» між прокуратурою і лісівниками, то більше збитків вони зазнають. Але ж державні лісгоспи і так не розкошують — коштів, які асигнують їм із бюджету, в обріз вистачає на зарплату, податки, догляд за насадженнями й висадження нових зелених масивів.