Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності направив рекомендації слухань «Міграційна політика України: практика реалізації, проблеми та перспективи» органам державної влади.
На комітетських слуханнях, які відбулися в червні, розглядалося питання стану та перспектив міграційної політики в Україні. Учасники слухань, зокрема, зазначали, що сьогодні в Україні відсутні: ефективне державне управління міграційними процесами; законодавче визначення напрямів державної міграційної політики; стратегічні цілі, завдання і стандарти із забезпечення реалізації прав людини. Це негативно позначається на ефективності протидії явищам, що становлять загрозу національній безпеці України, — нелегальній міграції, загостренню демографічної кризи.
За результатами слухань комітет рекомендує парламенту розглянути та прийняти у другому читанні законопроект про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України (реєстр. №8507).
Члени комітету також рекомендують уряду забезпечити розробку законодавчих та затвердження нормативно-правових актів щодо вдосконалення міграційної політики, які повністю забезпечать реалізацію питань трудової міграції, в тому числі з легалізації трудових мігрантів, що сьогодні вже знаходяться в Україні.
Міністерству закордонних справ спільно з МВС, ДМС та Держприкордонслужбою рекомендовано розробити та подати на розгляд Кабміну проект постанови «Про затвердження автоматизованого обліку українських мігрантів за кордоном».
Учасники слухань також рекомендують Міністерству охорони здоров’я забезпечити розробку та реалізацію національних програм з охорони здоров’я, які передбачають надання рівного доступу до медичних послуг в Україні мігрантам — незалежно від їхнього статусу.
Комітет рекомендує Міністерству соціальної політики України розробити та внести на затвердження уряду порядок видачі, продовження строку дії та анулювання дозволів на використання праці іноземців і осіб без громадянства та дозволів на працевлаштування іноземців і осіб без громадянства з використанням в них електронного носія біометричної інформації.
За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.