Черговий день розгляду в Печерському районному суді Києва кримінальної справи стосовно екс-прем’єра Юлії Тимошенко за звинуваченням у перевищенні службових повноважень під час підписання газових контрактів із Росією у 2009 році знову був сповнений пристрастями.

За планом спочатку мав відбутися допит свідків у справі, а потім — дослідження письмових доказів та допит самої підсудної. Проте зранку Ю. Тимошенко через канцелярію суду подала клопотання про відмову від послуг адвокатів Миколи Сірого та Олександра Плахотнюка через те, що головуючий суддя Родіон Кірєєв не надав їм, на думку підсудної, як і попереднім захисникам, належного часу для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи. Захисники також подали клопотання про розірвання договору з їх підзахисною. «Це наш знак протесту на неправомірні дії судді», — сказала екс-прем’єр. У свою чергу, суддя Р. Кірєєв назвав такі дії «зловживанням правом на захист».

Ю. Тимошенко стала вимагати від суду надати їй три дні, до понеділка, для пошуку нових адвокатів і висловила сподівання, що того ж дня суддя надасть новим захисникам два місяці на ознайомлення з матеріалами справи.

Прокурори розцінили цю заяву як «зрежисований сценарій» задля затягування судового процесу. «Ми є свідками затягування підсудною та її захистом розгляду справи», — сказав представник державного обвинувачення. Однак сторона обвинувачення підтримала заявлене клопотання про відмову від захисників.

Зрештою суд частково задовольнив клопотання екс-прем’єра щодо відмови від захисників Олександра Плахотнюка і Миколи Сірого, не задовольнивши другу частину документа про надання трьох днів на пошук нових адвокатів. Також окремою постановою суд звернувся до Київської міської кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури з приводу дотримання М. Сірим адвокатської етики та порушення Закону «Про адвокатуру». В постанові наголошується, що адвокат затягував судовий розгляд справи, зі зневагою ставився до суду та неодноразово порушував порядок у залі суду.

Присутні в залі суду народні депутати від БЮТ стали скандувати «Ганьба!», і співробітники судової міліції «Грифон» вивели їх із зали. Після чого виникла сутичка в коридорі: народні обранці вимагали від керівництва судової міліції надати пояснення, на якій підставі до них застосовували силу, і заявили, що звертатимуться до прокуратури та МВС із вимогою «розібратися з побиттям депутатів».

Надалі засідання суду тривало лише за присутності безпосередніх учасників процесу та журналістів.