Дякую тобі, липень, за те, що ти є! Від імені київських пасажирів і водіїв — спасибі, що відправив у відпустки весь наш політичний бомонд, разом із численними помічниками, адміністраціями та іншим антуражем. Помітили? На дорогах — без заторів, кудись зникли кортежі, через які перекривали магістралі. Транспорт повіз народ на роботу веселіше, а тим, хто за кермом, їзда без пробок дає можливість заощаджувати на бензині, котрий, як і раніше, запаморочливо дорогий. Хоча, як стверджує статистика, 95-й втратив минулого тижня кілька копійок на літрі й став коштувати 10,24 гривні.

Політики, які потягнулися до моря, не відаючи того, створюють нові робочі місця. Сама знаю сільських жінок, котрі цілий рік чекають літа, залишають господарство й навіть корову на підрослих дітей і влаштовуються десь у кримському кафе або санаторії мити посуд. Літо — гарний час піднакопичити «живих» грошей. Тож дякувати нашим управителям, які перемагають безробіття і роблять навіть під час відпустки все, щоб економіка не стояла на місці. А нашому народові багато й не треба. От і засоби масової інформації про теж. Результати вибіркового опитування, проведеного Держскомстатом серед домогосподарств країни, що з’явилися в них минулого тижня, стверджують, що 54,1% респондентів заявили: їм, аби не почуватися бідними, потрібно всього нічого — на місяць від 2700 гривень на душу. А в селі кожній четвертій родині вистачило б і 1500 гривень на особу. Тож наш уряд дотримує слова: середній клас формується.

Хоча, в кожного свої заробітки. УНІАН ось пише: стартував проект «Модернізація й реконструкція магістрального газопроводу Уренгой—Помари—Ужгород». Його реалізація розпочалася зварюванням символічного золотого стику трубопроводів десь у районі Богуслава Київської області.

«У нас немає іншого виходу. Ви знаєте, цього року стає до ладу північна гілка обхідного газопроводу «Північний потік», ведуться проектні роботи з будівництва обхідного «Південного потоку», — проголосив під час церемонії прем’єр Микола Азаров. І додав: «Потрібна масштабна реконструкція побудованого й уведеного в експлуатацію 30 років тому газопроводу».

В мене в цьому контексті таке запитання: «Хто, скільки й куди закопає?» А ось і відповідь. Повідомляється, що «Нафтогаз» приступає до модернізації труби за рахунок власних коштів, у що вкладе 3,1 мільярда гривень уже цього року, ну, й, звичайно, знову набере мільярдні банківські кредити.

Загалом, добре бути «Нафтогазом». Погано те, що віддавати нам, платникам податків. Нафтопровід Одеса—Броди теж починався з фінансових уливань і оптимістичних заяв. А результат? Так і підмиває запитати: «Де гроші, Зін?»

Тим часом інформагентства минулого тижня зарясніли повідомленнями, мовляв, сума державного боргу України зросла до рекордних 60,18 мільярда доларів. І, жах! З’ясувалося, внутрішній борг з початку року зріс на 13,9%, В основному за рахунок випуску ОВДП для фінансування держбюджету, збільшення статутного фонду того ж «Нафтогазу» на 8,5 млрд. грн. Капіталізація Родовід Банку вилилася в 3,95 млрд. грн., Ощадбанку — в 604 мільйони й Укргазбанку — в 4,3 мільярда. Заробляють же люди!

Навіть Микола Янович  на засіданні уряду обурився, що країна живе на широку ногу. І підсумував: від зовнішніх запозичень доведеться відмовитися. Не сказав тільки, що МВФ, схоже, у борг нам уже не дає. Напевно, й там зрозуміли — грошики беруться і не зрозуміло куди діваються.

Годі й говорити — неприваблива вимальовується перспектива. А в 2012-му півроку — вибори, півроку — чемпіонат Європи з футболу. За таких розкладів не кожна економіка витримає.