Підробками спиртного й продуктів, починаючи від небезпечних для здоров’я дитячих сирків і закінчуючи «натуральною» ковбасою з мелених хрящів і соєвого фаршу, жителів Херсонщини вже не здивуєш — надивилися. Однак тепер на теренах південних степів з’явилися й інші підпільні цехи, що спеціалізуються на виготовленні хімікатів сільськогосподарського призначення. Так, у приміському селищі Чорнобаївка під Херсоном міліцейська Держслужба по боротьбі з економічною злочинністю «накрила» приватний склад, на базі якого група занадто заповзятливих селян організувала нелегальне виробництво гербіцидів та інсектицидів.

Хімікати невідомого походження (їхній склад уточнюють експерти) «фасували» по каністрах і мішках, наносили маркування відомих фірм-виробників і продавали за привабливою ціною довірливим орендарям і фермерам, котрі спокусилися дешевиною. Робота на складі кипіла: у момент візиту оперативників тут виявилося 400 тонн «готової продукції» на 20 мільйонів гривень. Підпільний завод ліквідували, його організаторів притягли до відповідальності одразу за двома статтями Кримінального кодексу (випуск фальсифікованої продукції і незаконне використання товарних знаків), тож у сукупності їм «світить» від 3 до 6 років позбавлення волі.

Скільки таких підпільних цехів у нас ще працює десь у глибинці, залишається лише гадати, але їх напевне чимало.

І те, що вони не виправдовують вкладені в них селянські гроші, — ще півбіди. Адже збитки одномоментними фінансовими втратами ще аж ніяк не вичерпуються.

Фальсифіковані «диво-препарати», перенасичені агресивною хімією, у найкращому разі гарантують низький урожай і неможливість продати вирощене зерно на експорт через надлишок у ньому отрути. А в гіршому — вони так «випалюють» ґрунт, що на ньому потім кілька років поспіль взагалі не дають ніякого врожаю культури, чутливі до впливу хімікатів, — приміром, той самий соняшник. Минулим літом у Каховському районі через це зазнали великих збитків власники томатних плантацій, котрі закупили «фірмові» отрутохімікати майже втричі дешевше, ніж вони коштували у виробників, і зібрали на оброблених ними полях сущі тобі «сльози». Втім, щось інше годі й очікувати — правильно в народі кажуть: якщо рибка дешева, то й юшка нікуди не годиться.

Херсонська область.