Про підсумки восьмої сесії Верховної Ради шостого скликання та прогнози на наступний політичний сезон кореспондент «Голосу України» спілкувався з головою парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, головою фракції «Наша Україна — Народна самооборона» Миколою Мартиненком.

— Законотворчість звелася до елементарного продавлювання в сесійній залі законопроектів, підготовлених на Банковій. Уже і Європа сумно сміється над нашими голосуваннями «за себе і за того хлопця».

У результаті Україна просто так віддає свою територію під іноземну військову базу на десятки років. Нищиться податковими репресіями дрібний та середній бізнес. Вихолощується боротьба з корупцією. Люди обкрадаються пенсійною псевдореформою. Вносяться зміни до держбюджету, які урізають соціальні пільги та компенсації вразливим категоріям населення. Натомість астрономічні кошти виділяються правоохоронним і владним органам.

Водночас принципово ігноруються майже всі законопроекти та поправки депутатів від нашої фракції. Лише тому, що їх пропонує опозиція. Скажімо, проекти пенсійної та медичної реформи, сотні поправок до яких провладна більшість демонстративно провалила. Хоча ці пропозиції корисні для людей, держави, а значить — і для влади.

Передбачаю, що на наступній сесії передусім розглядатимуться ті закони, які даватимуть владі матеріальні та політичні дивіденди. Насамперед це так звана земельна реформа, яка загрожує перетворитися на дерибан землі сільгосппризначення «між своїми» з наступним перепродажем. Не здивуюся, якщо знову спливе сумнозвісний законопроект про гарантії держави щодо виконання рішень суду (№ 7562), який дозволяє уряду в ручному режимі не сплачувати соціальні виплати вразливим категоріям населення, а також відкриває дорогу для приватизації нашої газотранспортної системи.

Опозиція зробить все можливе, щоб ці шкідливі закони не були прийняті. Практика показує, що влада все-таки боїться гласності. Розгляд проекту закону №7562 вона змушена була після наших виступів перенести на наступну сесію.

Крім того, уряд намагатиметься проштовхнути свій законопроект про вибори народних депутатів. Сподіваюся, своє вагоме слово скаже Венеціанська комісія. Адже створена Президентом робоча група перенесла із закону про місцеві вибори негативні моменти, які відкривають шлях для зловживань на користь влади. Нагадаю, Рада Європи визнала, що місцеві вибори не відповідали європейським стандартам. Є небезпека, що при такому законі і парламентські перегони виявляться дуже далекими від європейських принципів демократичності, рівності та прозорості.

Першочергові законопроекти, які ініціюватиме на розгляд парламенту комітет:

— внесення змін до статті 17-1 Закону «Про електроенергетику» (щодо вдосконалення системи тарифоутворення на електроенергію, яка виробляється з біогазу);

— внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо плати за приєднання до мереж суб’єктів природних монополій;

— внесення змін до Податкового кодексу щодо збору на соціально-економічну компенсацію деяким категоріям населення, які проживають на території зони спостереження. Це майже три мільйони осіб.