Народний депутат України Григорій Калетнік узяв участь у відкритті музею відомому в минулому дипломату графу Миколі Ігнатьєву. Тодішній посол Росії в Туреччині граф Ігнатьєв готував і підписував договір між Росією і Туреччиною, згідно з яким болгарський народ був звільнений від багатолітнього турецького поневолення. В історію документ увійшов як Сан-Стефанський договір 1878 року.

 

Музей відкрито у селі Круподеринці Погребищенського району на Вінниччині в колишньому маєтку графа Ігнатьєва. Тут він оселився після того, як відійшов від дипломатичної служби. У селі дотепер діє храм, збудований на кошти Ігнатьєва. Велична споруда є зменшеною копією Володимирського собору в столиці Болгарії. Поруч знаходиться сімейний склеп родини. Селяни шанобливо доглядають могили графа, його дружини, доньки. Деяке здивування викликають на подвір’ї храму чотири великі корабельні якори, скріплені важкими ланцюгами. Це пам’ятник на честь загиблого сина графа морського офіцера Володимира Ігнатьєва, його племінника Олексія Зурова та усіх моряків, які загинули у 1905 році під час російсько-японської війни. Встановила його ще у 1914 році дружина графа — Катерина (Ігнатьєв пішов з життя у 1908 році).

Правнучка графа — Олександра Столповська-Ігнатьєва, нині киянка, подарувала музею оригінали фотознімків сім’ї своїх відомих предків. Є серед світлин і ті, що зроблені у Круподеринцях. За словами сільського голови Василя Мельника, музей створили за кошти, які громада отримала за перемогу у Всеукраїнському проекті розвитку територій. «Наш проект мав назву «Збережемо минуле заради майбутнього», — каже сільський голова. — Частину коштів отримали також з районного бюджету. Крім виготовлення експонатів, треба було відремонтувати приміщення...»

Болгари, які щороку приїздять у Круподеринці віддати данину пам’яті своєму визволителю, називають Ігнатьєва своїм національним героєм. Про це свідчить напис на меморіальній дошці, встановленій при вході до храму. Текст трьома мовами — болгарською, російською та українською: «Вірному болгаролюбу графові Миколі Ігнатьєву від відданого болгарського народу». У липні 2007 року її встановив тодішній Посол Республіки Болгарія в Україні. Болгари мають намір відкрити туристичний маршрут зі своєї країни до цього куточка Вінниччини, де спочиває вічним сном людина, яка стала провісником волі для такого ж волелюбного дружнього нам народу.

  • Цитата:

«Як свідчать історичні факти, граф Ігнатьєв подав нам приклад вмілого господарювання на землі, — наголосив у своєму виступі Григорій Калетнік. — Він скуповував землі розорених поміщиків і створював на них зразково-прибуткові господарства. Дотепер збереглися окремі млини і заводи, збудовані Ігнатьєвим. А в селі й нині можна почути згадки про те, як граф пригощав кожного бідняка, який заходив до нього на розмову. Був людяним у ставленні до селян».

Почесне право перерізати стрічку під час відкриття музею його організатори доручили народному депутату України Григорію Калетніку та заступнику голови Вінницької облдержадміністрації Любові Спірідоновій.

Вінницька область.

Фото Тетяни ШТЕЛЬМАХ.