Печерський районний суд Києва продовжив розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко за звинуваченням у перевищенні службових повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році.

Захисники Ю. Тимошенко просили перенести судове засідання на інший день, після 29 липня, зважаючи на відсутність адвоката Олександра Плахотнюка у зв’язку з його зайнятістю в іншій справі, а також через недостатність терміну для ознайомлення з матеріалами справи. Представники прокуратури виступили проти перенесення, оскільки на засіданні був присутній інший захисник — Микола Сірий. Суддя Родіон Кірєєв відхилив клопотання про перенесення судового засідання, вказавши на те, що О. Плахотнюк не надав офіційних документів, які підтверджували б його зайнятість в іншій справі.

Прокурор Лілія Фролова звернулася до суду з клопотанням долучити до матеріалів кримінальної справи некоректні висловлювання підсудної на адресу суду, головуючого Р. Кірєєва, прокурорів та влади загалом і не лише у залі суду, а й на персональній інтернет-сторінці у «Twіtter», а також матеріали та інтерв’ю прихильників Ю. Тимошенко в електронних ЗМІ. Прокурор просила суддю попередити підсудну про неприпустимість таких висловлювань. Таке клопотання викликало сміх у залі та в самої екс-прем’єра. «Розстріляйте мене!», — сказала Ю. Тимошенко, посміхаючись і дивлячись на прокурора. Суддя Р. Кірєєв долучив до справи матеріали зі сторінки у «Twіtter». Натомість підсудна запропонувала долучити до матеріалів справи також... її щоденник за п’ятий клас і гербарій. Після того представник державного обвинувачення зауважив, що таким чином Ю. Тимошенко підтвердила походження записів у соціальній мережі.

Адвокат М. Сірий заявив, що представники правоохоронних органів незаконно збирають інформацію про нього та чатують біля його будинку. Адвокат звернувся до судді Р. Кірєєва з проханням звернутися до керівництва правоохоронних органів щодо його переслідування і вкотре наголосив, що не мав достатнього часу для ознайомлення з матеріалами справи. У свою чергу, представники прокуратури та цивільного позивача НАК «Нафтогаз України» наголосили, що в заяві М. Сірий не обґрунтував необхідність прийняття ухвали про звернення до правоохоронних органів.

Суддя відхилив клопотання адвоката, але повідомив, що витяг із його заяви буде направлено до Генеральної прокуратури.

Підсудна та її захисники знову вимагали від суду закриття кримінальної справи у зв’язку з відсутністю доказів її провини. Однак суд не задовольнив це клопотання. Головуючий випровадив із зали засідань до завершення судового розгляду справи народного депутата Андрія Сенченка (фракція «БЮТ-Батьківщина») за некоректну поведінку. А коли Ю. Тимошенко під час суду стала розмовляти по мобільному телефону, Р. Кірєєв хотів за неповагу до суду випровадити із зали і її, однак підсудна вимкнула телефон і пообіцяла поводитися толерантно.

* * *

Учора також надійшло повідомлення, що американська компанія «Unіversal Tradіng § Іnvestment Co., Іnc» (UTІCo) на початку липня подала до суду у Нью-Йорку позов до екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, вимагаючи від неї виплатити борг компанії «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ) на суму 18,3 млн. доларів. Фотокопії позовної заяви UTІCo оприлюднені на сайті видання «Kyіv Post». Цим позовом UTІCo намагається через Ю. Тимошенко домогтися виплати боргу компанії ЄЕСУ, яку певний час очолювала екс-прем’єр і яка в 90-х роках була посередником під час продажу середньоазіатського і російського газу в Україну та Східну Європу. UTІCo також звинувачує Ю. Тимошенко в тому, що вона приховувала прибутки та активи ЄЕСУ від кредиторів, виводячи їх в офшори і під власний контроль.