Світовий конгрес українців (СКУ) звернувся з відкритим листом до Президента України Віктора Януковича та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової, де висловлює «глибоке занепокоєння запровадженням русифікації, очорненням народу, нехтуванням національно-культурної спадщини українського народу, розпалюванням міжнаціональної ворожнечі та здійсненням морального і фізичного тиску на українських громадських діячів в Одесі».
СКУ звертає увагу, що з різних сфер громадського життя Одеси витісняється українська мова й активно впроваджується російська.
«Підтвердженням цього, — йдеться в листі, — є дії влади Одеси на чолі з Олексієм Костусєвим, членом Партії регіонів, на вимогу якого в грудні 2010 року в міській раді було запроваджено російськомовне діловодство, а рішенням депутатів запроваджено ведення сесій міськради винятково російською мовою. Продовженням таких дій стало липневе рішення місцевої влади про позбавлення всіх 124 шкіл Одеси статусу українськомовних і замість цього надання їм статусу двомовних».
Світовий конгрес українців зазначає, що «представники місцевої влади демонструють зневажливе ставлення до відомих історичних постатей і всіляко заважають їх увічненню. Про це свідчить рішення міської ради від 28 лютого 2011 року про відмову встановлення в Одесі пам’ятника останньому кошовому отаманові Запорозької Січі Петрові Калнишевському, прийняте всупереч попереднім рішенням про його спорудження.
Світовий конгрес українців закликає Президента Віктора Януковича та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніну Карпачову швидше розслідувати наведені факти, не дозволити витіснення єдиної державної мови зі сфери державного управління й освіти і припинити в Одесі антиукраїнську пропаганду, а також забезпечити дотримання основних прав і свобод людини.
Одеса.