У Полтавській облдержадміністрації підписали «хлібний» меморандум, який гарантуватиме стабільні ціни на найуживаніші сорти хліба протягом наступних 12 місяців. Підписи під документом поставили голова обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко, голови міст і представники підприємств хлібопекарської галузі, що працюють у регіоні. Передбачено створення спеціальних запасів зерна виробниками, які вони зобов’язуються реалізувати хлібозаводам по ціні 1600 гривень за тонну. Таку практику забезпечення хлібовиробників зерном обласна державна адміністрація започаткувала ще торік. Утім, тоді не всі суб’єкти господарювання чітко усвідомили взаємовигоди такої співпраці, й часом перед ними ставало питання: де взяти зерно для своїх пекарень? А в цьому році вже 11 найбільших виробників хліба висловили бажання стати учасниками меморандуму.
Обсяги таких запасів окремо розраховані в залежності від району, кількості та спеціалізації сільгосппідприємств, що вирощують зерно. Загалом регіональний ресурс становитиме майже 60 тисяч тонн. Ціна в 1600 гривень за тонну є економічно обґрунтованою і влаштувала всі сторони: виробник хліба матиме гарантований запас зерна, натомість виробник зерна також не зазнає збитків, адже 1600 гривень — це ціна вища за сьогоднішню ринкову.
— Таким чином, ми забезпечуємо стабільне виробництво хліба масового вжитку на весь рік за ціною 2 гривні 70 копійок — 2 гривні 80 копійок, люди матимуть продукцію, а підприємства працюватимуть», — зазначив Олександр Удовіченко.
Цього дня меморандум підписали ХК «Кулінічі» та холдинг «Формула Смаку», а цими днями до нього мають приєднатися ще 9 хлібовиробників.
Тим часом хлібороби Полтавщини вже намолотили перший мільйон тонн зерна. Тож дефіциту хліба в області не буде, однак не раз уже траплялося так: дефіциту ніби й немає, а ціни стрибають...
Полтава.