В умовах модернізації державотворчого процесу в Україні важливе значення має приведення національного законодавства у відповідність до міжнародних стандартів, а також всебічне залучення громадськості до законотворчості. В цьому контексті заслуговує на увагу праця Інституту законодавства Верховної Ради України з науково-правового забезпечення законодавчої діяльності парламенту, яка протягом останніх років помітно активізувалася. Інститутом підготовлено, видано та презентовано низку актуальних, оригінальних та орієнтованих на практику наукових і науково-правових досліджень, серед яких необхідно відзначити збірники «Міжнародно-правові акти у сфері спорту (до Євро-2012)» (К., 2011) і «Виборче законодавство України: стан, шляхи та перспективи вдосконалення» (К., 2011).
***
У зв’язку з підготовкою України до фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу існує необхідність створення належних правових умов для його успішного проведення. Це завдання має вирішуватися з урахуванням міжнародного досвіду. Тим більше, що перші міжнародні акти у сфері спорту мають тривалу історію, пройшли випробування часом та постійно удосконалюються відповідно до вимог сучасності.
Україна веде активну роботу з наближення національного законодавства до європейських стандартів та його узгодження із загальновизнаними принципами міжнародного права у цій сфері. Зокрема, наша держава ратифікувала Міжнародну конвенцію проти апартеїду в спорті, Європейську конвенцію про насильство та неналежну поведінку з боку глядачів під час спортивних заходів і, зокрема, футбольних матчів, Міжнародну конвенцію про боротьбу з допінгом у спорті тощо.
Проте переважна більшість міжнародних актів, присвячених спортивній тематиці, в Україні не видавалася, а деякі з них навіть не перекладалися, що зумовлює складнощі в адаптації вітчизняного спортивного законодавства до міжнародних стандартів. Саме цим пояснюється актуальність та своєчасність підготовленого за загальною редакцією Голови Верховної Ради України В. М. Литвина збірника «Міжнародно-правові акти у сфері спорту (до Євро-2012)», який містить основні універсальні й регіональні акти, прийняті у сфері спорту, і відображає міжнародний та європейський досвід правового регулювання спортивної діяльності.
Досить вдалою видається структура збірника, який складається з чотирьох тематичних розділів. До першого включено універсальні міжнародні документи ООН. Другий розділ склали документи Ради Європи. Акти Європейського Союзу ввійшли до третього, а інші важливі міжнародні документи з питань спорту — до четвертого розділу збірки.
Таким чином, упорядникам вдалося охопити практично всі основні діючі нині нормативні й рекомендаційні міжнародні та європейські документи, які загалом ефективно врегульовують питання, пов’язані з проведенням спортивних заходів. Вивчення та використання накопиченого досвіду в законодавчому процесі України, в свою чергу, дозволить нам вийти на рівень провідних держав світу щодо гарантування безпеки та захисту прав людини у сфері спорту.
Збірник розрахований на працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, представників спортивних організацій, науковців, а також усіх, хто цікавиться міжнародним спортивним правом.
***
Видання «Виборче законодавство України: стан, шляхи та перспективи вдосконалення» стало відповіддю на нагальні потреби розвитку конституційного законодавства щодо виборів та його вдосконалення.
Проблема реформування виборчого законодавства стоїть на порядку денному Верховної Ради України ще з перших днів державної незалежності. Про це красномовно свідчить хоча б той факт, що прийнятий 5 липня 1991 року Закон Української РСР «Про вибори Президента Української РСР» було змінено вже 9 жовтня 1991 року, ще до проведення перших президентських виборів. З того часу зміни до законодавства України в цій сфері вносилися понад 50 разів, проте його вдосконалення залишається одним із пріоритетних завдань сучасного законо- і державотворення. Крім того, наявна практика реформування конституційного законодавства напередодні виборів або й безпосередньо під час виборчого процесу породжує чергові правові колізії і прогалини в законодавстві.
Важливою умовою вдосконалення виборчого законодавства є залучення до цього процесу широких кіл громадськості та експертів. На необхідності такого залучення, у тому числі й у стінах Верховної Ради України, наголошував Президент України В. Ф. Янукович під час засідання Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори (відповідну робочу групу було створено Указом Президента України від 2 листопада 2010 року № 1004).
З огляду на це та за підтримки Голови Верховної Ради України В. М. Литвина при Інституті законодавства створено постійно діючий науково-практичний семінар «Стан та перспективи розвитку виборчого законодавства України». Особливістю його роботи є залучення до обговорення широкого кола фахівців: народних депутатів України, представників органів виконавчої та судової влади, громадських організацій, науковців, правників-конституціоналістів, а також експертів, які активно займаються виборчими питаннями. Подібне представництво дозволило не лише забезпечити високий професійний рівень дискусії, а й налагодити дієвий зв’язок між громадськістю і законодавцями, що знайшло відображення у відповідних законодавчих пропозиціях та рекомендаціях, представлених у виданні. Це, зокрема, загальні проблеми сучасного виборчого законодавства; основні напрями його реформування; кодифікація виборчого законодавства; основні засади та цілі інформаційного забезпечення виборів; форми та засоби передвиборної агітації; забезпечення принципів рівних та вільних виборів у регулюванні передвиборної агітації; міжнародні стандарти виборчого права у сфері захисту виборчих прав; відповідальність за порушення виборчого законодавства та ін.
Видання матеріалів семінарів у вигляді систематизованого збірника дозволяє більш ґрунтовно розглянути наявні проблеми сучасного виборчого законодавства та знайти відповіді на ряд актуальних у цій галузі права питань. Не вдаючись до аналізу багатьох слушних, на нашу думку, пропозицій, що містяться у виданні, маємо надію, що напрацювання співробітників Інституту законодавства та експертів у сфері реформування виборчого законодавства сприятимуть забезпеченню прав і свобод громадян та наближенню національного виборчого законодавства до міжнародних і європейських стандартів.
***
У цілому представлені видання, з огляду на важливість розглянутих у них питань, будуть корисні для народних депутатів України, працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, науковців, представників громадськості та всіх, кому небайдужі проблеми вдосконалення і розвитку вітчизняного законодавства та його адаптації до законодавства ЄС і міжнародних стандартів у відповідних сферах.