Про Сакський центральний військовий клінічний санаторій імені М. І. Пирогова, який під керівництвом Віталія Устюжанина став однією із найсучасніших успішних оздоровниць, «Голос України» розповідав у номері за 23 липня. Йшлося у статті й про наміри міністра оборони щодо реорганізації установи.
«Наказ міністра оборони Михайла Єжеля №415 від 15 липня 2011 року, яким ліквідується «Сакський центральний військовий клінічний санаторій імені М. І. Пирогова», це фактично схема рейдерського захоплення». У цьому переконаний народний депутат, голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко.
За словами депутата, цим наказом ліквідується юридична особа — державне підприємство Міністерства оборони України «Сакський центральний військовий клінічний санаторій імені М. І. Пирогова», а всі його фонди, оборотні кошти і цінності передаються іншому державному підприємству МО — «Укрвійськурорту», яке, крім назви, не має жодного відношення до медицини і курортної діяльності.
«2006 року, коли я був міністром оборони, — нагадав А. Гриценко, — в порядку експерименту своїм наказом я перевів Сакський санаторій з бюджетного фінансування на госпрозрахунок і надав йому статус державного підприємства. За ці п’ять років, завдяки ефективному менеджменту, вдалося вивести цей заклад на перше місце в країні».
За підсумками минулого року, повідомив парламентарій, Сакський санаторій отримав всеукраїнський диплом підприємства №1 у сфері санаторно-курортної діяльності. Цей лікувальний заклад також отримав премію за сумлінну сплату податків серед усіх санаторіїв країни.
Народний депутат відзначив також, що Сакський санаторій є унікальним не лише для України і Європи: «Він такий єдиний у світі, і з року в рік в ньому проходять лікування представники понад 60 країн з усіх континентів».
Враховуючи усе вищезгадане, він вимагає від Прем’єр-міністра Азарова негайно скасувати наказ міністра оборони №415 та зберегти найкращу перлину серед українських санаторіїв. Із відповідними письмовими зверненнями на адресу Верховного Головнокомандувача —Президента Януковича, а також Прем’єр-міністра Азарова голова парламентського комітету пообіцяв звернутися особисто відразу після повернення з відрядження. Водночас він закликав усі громадські організації, які опікуються захистом прав хворих, інвалідів, ветеранів війни, воїнів-афганців, військовослужбовців запасу підняти свій голос на захист Сакського санаторію, «щоб спільними зусиллями ми не допустили його рейдерського захоплення і наступного знищення».
ПОЗИЦІЯ КОЛЕКТИВУ САНАТОРІЮ
Колектив санаторію вважає, що наказ міністра оборони суперечить Закону «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців і членів їхніх родин», який забороняє змінювати підпорядкування санаторно-курортних і оздоровчих закладів МО України. 
Вл. інф.
ТОЧКА ЗОРУ ДЕПУТАТА
А. Гриценко:
«Знищити такий санаторій — це злочин перед сотнями й десятками тисяч ветеранів та інвалідів Великої Вітчизняної, Афганської та інших воєн, в яких брали участь громадяни України».