Одразу дві апеляційні скарги, пов’язані із закриттям шкіл у Донецьку та Макіївці, розглянуті в Донецькому апеляційному адміністративному суді. Рішення міських рад про закриття навчальних закладів зупинені.
В першому засіданні представники міськради обласного центру оскаржували ухвалу Ворошиловського районного суду, який зупинив ліквідацію загальноосвітньої школи №111 з українською мовою навчання. Судова колегія залишила апеляційну скаргу без задоволення. У другому процесі судді розглядали скаргу батьків трьох ліквідованих шкіл Макіївки — №№ 3, 27 та 100. Суд першої інстанції відмовився зупиняти рішення міськради. Проте в апеляційній інстанції батьки виграли: ухвала районного суду Макіївки скасована. Таким чином, ліквідаційні рішення стосовно чотирьох шкіл зупинені, і влада повинна забезпечити підготовку шкіл до нового навчального року.
«Це дуже важливий крок на шляху до повної перемоги над оптимізаторами-ліквідаторами. Сподіваємося, що незаконні рішення місцевої влади будуть остаточно скасовані, й діти зможуть сісти за парти рідних шкіл», — заявила представник батьків у суді, заступник голови обласного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» Марія Олійник. «Питання не лише в законності — Донецька міська рада порушила не один закон, намагаючись заощадити на дітях. Але більшість батьків не вірили, що справедливість вдасться відстояти. А тепер міська влада зобов’язана прийняти документи до школи №111 в усіх, кого вже змусили шукати для своїх дітей інші навчальні заклади, і підготовити школу до навчального року», — сказав керівник юридичного департаменту партії «Фронт змін» Павло Петренко. Юристи цієї організації також представляли в суді інтереси батьків учнів.
Боротьба за закриті школи проходила драматично. Як повідомлялося, на голову ініціативної групи батьків школи №111 Ірину Круглову було скоєно напад. А вчителька музики цієї самої школи Любов Снагіна померла від інсульту, не витримавши нервового напруження. На організацію похорону районна профспілка працівників освіти виділила аж (!) 300 гривень.
Не менший тиск відчували на собі й батьки учнів макіївських шкіл. «На час іспитів у школі залишили два класи, із решти вивезли всі меблі, — розповіла керівник ініціативної групи батьків школи №100 Олена Онуфрієва. — Районне управління освіти обіцяло, що поверне все».
Мал.Миколи КАПУСТИ.