Минає 70 років з дня народження відомого українського журналіста та письменника Василя Чухліба. Він з’явився на світ 19 липня 1941 р. в селі Гнилуша (з 1961 р. — Лебедівка) Козелецького району. Дитинство минуло в придеснянському селі Соколівці, де закінчив семирічку. Здобуваючи середню освіту в Острі, почав активно писати до районної газети «Правда Остерщини». Це і вирішило його долю.

В. Чухліб ретельно записував усе почуте від батьків, від людей, з якими спілкувався в поїздках по селах. Так згодом народжувалися дивовижні етюди про життя-буття селян, їхні проблеми. Це були своєрідні поетичні балади, сповнені багатозначущості, метафоричності.

У 1972 р. журнал «Дніпро» опублікував низку його ліричних мініатюр, а у 1975 р. вийшла перша книжка «Червоні краплини вишень». Відтоді побачило світ майже двадцять видань. Більше сотні новел, етюдів та мініатюр В. Чухліб умістив у книзі «Іду до Десни». Тут — його любов до річки і людей, які живуть на її берегах, про чарівну природу Придесення.

Персонажі його творів — бакенщики Андрій Латун та дядько Назар, сільський староста Охрім, лісник Карпунь, завгосп Сак Грищенко, тітка Ольга, баби Параска та Горпина, бабуся Мокіїха, ветеринар Петро Федорович, шофер дядько Олекса, покрівельник Мусій та коваль Митро, сторож дід Матвій, рибалка дід Степан Дубовий... Письменник мав рідкісний дар  — писати коротко, а показувати багато, умів знайти поезію навіть у речах буденних.

Коли письменнику і журналісту в 1978 р. запропонували очолити газету Київського міськкому партії «Прапор комунізму» — відмовився. Став заступником головного редактора видавництва «Радянський письменник». Майже 20 наступних років присвятив видавничій справі, редагував рукописи, писав твори для дітей. За збірки оповідань і казок «Олень на тому березі», «Куди летить рибалочка» та «Колискова для ведмедів» Василь Васильович отримав премію імені Лесі Українки (1996).

Загальний наклад його творів для дітей — мільйон примірників! Такий успіх сьогодні важко уявити переважній більшості літераторів.

Письменник помер у розквіті сил 20 листопада 1997 р. На Чернігівщині пам’ятають талановитого земляка, який багато своїх творів підписував псевдонімом «Чернігівець».

Чернігівська область.