Загальновідомо, що у післявоєнні роки тривалий час підготовка юристів в Україні здійснювалася на юридичних факультетах Київського, Львівського, Одеського, Донецького університетів та Харківського юридичного інституту імені Фелікса Дзержинського, який потім був перейменований у Харківську юридичну академію імені Ярослава Мудрого. В цих навчальних закладах відбувалася підготовка судових, слідчо-прокурорських працівників, працівників для роботи в місцевих радах тощо. Проте приділялася незначна увага підготовці фахівців для народногосподарської сфери. На кінець 1988 року на підприємствах, об’єднаннях, організаціях і установах України хоча й працювало близько 15 тисяч юрисконсультів, але в багатьох структурах було немало вакантних посад. Без власної юридичної служби на той час залишилося багато підприємств, організацій та установ.

Рівний серед кращих

Саме це обумовило мій виступ у газеті «Правда України» від 3 січня 1989 року, в якому було порушено питання про необхідність створення юридичного факультету при Київському інституті народного господарства імені Дем’яна Коротченка та в інших економічних вузах, які б готували юристів для потреб економічної сфери. Передусім була розроблена концепція і відповідна навчальна програма з підготовки фахівців-юристів за спеціальністю «Правознавство», у межах господарсько-правової спеціалізації.

Наша пропозиція була підтримана Міністерством юстиції України та Генеральною прокуратурою України. Експериментальну програму з підготовки юристів господарсько-правової спеціалізації було схвалено Міністерством освіти України. Особливістю цієї програми було те, що вона передбачала вивчення не лише юридичних, а й економічних курсів. У 1993 році на спеціальність «Правознавство» прийняли 50 осіб. Нині для нашого факультету встановлено ліцензований набір на перший курс денної форми навчання чисельністю 295 осіб та заочної — 250 осіб.

Незважаючи на те, що юридичний факультет досить молодий (адже йому лише 18 років), він здобув широке визнання не лише в Україні, а й за кордоном. Протягом останніх 10 років факультет, за оцінкою незалежних експертів, висновки яких останнім часом друкуються в газеті «Сегодня» в рейтингу вищих навчальних закладів та факультетів, які готують юристів, посідає 5—6 місця. Цілком зрозуміло, що утримувати такий рейтинг не так легко поряд з такими вишами, як Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого чи Одеська національна юридична академія, Національна академія внутрішніх справ чи інші великі вузи та маститі факультети.

Сьогодні лише на денній формі навчання юридичного факультету Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана (КНЕУ) навчається понад 1100 студентів, хоча бажаючих вступити на навчання значно більше. Так, минулого року конкурс абітурієнтів на денну форму навчання становив 34 особи на одне місце — це найвищий показник серед юридичних вишів у країні. Однією з причин такої популярності юридичного факультету КНЕУ є його господарсько-правове спрямування, що досить актуально на сьогодні. В межах господарсько-правової спеціалізації на юридичному факультеті КНЕУ розроблено та реалізується чотири програми підготовки магістрів за такими напрямами, як: правове регулювання економіки; міжнародне економічне право; господарське судочинство та правове регулювання банківської діяльності.

На цих програмах працює потужний професорсько-викладацький колектив — 130 викладачів, з яких п’ять докторів наук, професорів та понад 60 кандидатів наук, доцентів.

Європейські стандарти освітнього процесу

Колектив факультету на всіх етапах свого існування намагався вдосконалювати свої навчальні програми на рівні європейських вимог. У цьому напрямі ми маємо значні результати. В 2006 році юридичний факультет успішно завершив утілення в життя спеціально розробленої навчальної програми, яка виграла міжнародний грант Єврокомісії (уже вдруге) по лінії ТЕМРUS-ТАСІS, у рамках якої й була відкрита нова магістерська програма «Міжнародне економічне право». Раніше такий грант був отриманий за розробку і втілення в навчальний процес магістерської програми «Правове регулювання економіки». Сума двох грантів становила понад 1 мільйон доларів США. До реалізації програми були залучені юридичні факультети з університетів Марбурга (Німеччина), Неаполя (Італія), Відня (Австрія) та Ньюкасла (Великобританія).

Слід зазначити, що міжнародне співробітництво факультету отримує свій подальший розвиток. Зокрема, торік укладено договір про співпрацю нашого факультету з юридичним інститутом Центрального університету економіки та фінансів (місто Пекін). Наш факультет прийнято до Всесвітньої асоціації юристів. КНЕУ разом з юридичним факультетом є членом Європейської організації публічного права, а декан обраний членом Ради директорів. Ця організація об’єднує індивідуальних членів і науково-освітні установи, які зробили вагомий внесок у розвиток публічного права, а також виступає офіційним радником Організації Об’єднаних Націй, Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейської комісії у сфері регулювання публічно-правових відносин, постійно консультує Європейський Суд з прав людини і визначає стандарти для формування законодавства Європейського Союзу та провідних країн світу. До речі, в зазначеній організації двоє студентів нашого факультету цього року проходили переддипломну практику.

Теорія підкріплена практикою

Студенти юридичного факультету КНЕУ отримують поряд із теоретичною також і належну практичну підготовку. 

Цьому сприяє проходження практики в таких установах і організаціях, як апарати Верховної Ради та Кабінету Міністрів, Вищий господарський суд України, Центральна виборча комісія України, Національний банк України, Господарський суд міста Києва, Головне управління юстиції в місті Києві, Державна виконавча служба, Київська міська рада, Ощадбанк, Брокбізнесбанк та багато інших. Активну участь у забезпеченні практичної підготовки студентів юридичного факультету КНЕУ також бере спеціально створений структурний підрозділ — юридична клініка «Соціальна справедливість», де студенти надають безкоштовну правову допомогу найуразливішим верствам населення.

Про високий рівень підготовки випускників юридичного факультету КНЕУ свідчить, зокрема, і той факт, що значна їх частина в подальшому залишаються працювати за місцем проходження практики. Так, цьогоріч понад 60 із 160 випускників-магістрів факультетом уже працевлаштовані за фахом ще до закінчення навчання, а торік — близько 100 осіб. Крім того, підприємства, установи та організації, з якими співпрацює юридичний факультет КНЕУ, готові прийняти на роботу після закінчення навчання ще близько 90 випускників.

Наукова робота юрфаку

На юридичному факультеті з 2004 року діє аспірантура, в якій нині навчаються 17 осіб, переважно випускники нашого факультету. Крім того, на факультеті активно функціонує інститут здобувачів наукового ступеня кандидата юридичних наук. У цілому вони працюють над майже 60 кандидатськими дисертаціями, а 10 викладачів працюють над докторськими дисертаціями.

Аспіранти та здобувачі, які підготували дисертаційні роботи, мають можливість для їх захисту в нашій Спеціалізованій вченій раді, яка успішно функціонує при факультеті з того ж 2004 року.

Одним із пріоритетних напрямів студентської наукової роботи є участь у проблемних групах та наукових гуртках. У 2010—2011 навчальному році на юридичному факультеті працювало 12 наукових гуртків та 16 проблемних груп, в яких бере участь більш як 130 студентів.

Щорічно кращі студенти подають свої роботи на конкурс студентських наукових робіт, за результатами якого беруть участь у всеукраїнських олімпіадах. Цього року наша команда посіла 5-те місце серед 51 команди на Всеукраїнській олімпіаді з правознавства, що проходила в Харківській національній юридичній академії імені Ярослава Мудрого.

Наші три студентки здобули перемогу у Міжнародних судових дебатах з права Світової організації торгівлі на Національному раунді у Львові та Європейському регіональному раунді в Бельгії, де посіли перші місця, а також представили Європу у Міжнародному раунді, який проходив у Республіці Домінікана, за результатами якого увійшли до десятки кращих команд.

Щорік у квітні університет проводить дні студентської науки. Цього року у 78-й загальноуніверситетській науково-студентській конференції «Соціально-економічний розвиток України на початку XXІ століття» від юридичного факультету взяло участь найбільше — 174 — студентів.

Виховуємо не лише фахівців, а й людей

Одним із важливих напрямів роботи колективу юридичного факультету є виховна робота серед студентів. Особливо, коли у суспільстві нерідко складаються ситуації, де у переважної більшості молоді матеріальні та споживацькі інтереси переважають над духовними і моральними цінностями.

На юридичному факультеті навчання і виховання — це органічно єдиний процес формування людських, професійних і громадянських якостей фахівця, 

що має за мету підготовку високоосвічених спеціалістів з глибокою національною і патріотичною свідомістю, широкою правовою, мовною, морально-естетичною культурою, почуттям високої відповідальності за справу. Формування студента як носія української культури, інтелігента, високопрофесійного фахівця-юриста та патріота України є головним завданням виховної роботи на факультеті, а відтак — обов’язком колективу викладачів і співробітників. Ми виходимо з того, що сучасний студент факультету в майбутньому — патріот своєї країни, соціально-активна особистість, вихована на традиціях поваги до людини, людської гідності, до батьків та своєї Батьківщини, здатен забезпечити правопорядок і законність на відповідній ділянці своєї роботи. Ці якості закладені у морально-етичному кодексі студента-юриста, що діє на факультеті.

Наш досвід переконливо свідчить, що студентське самоврядування є дієвим засобом виховання молоді у дусі кращих демократичних традицій. За допомогою студентських структур, що діють на юридичному факультеті, студенти можуть не лише захищати свої права, свободи, а й організовувати студентське життя, задовольняючи соціальні, культурні, економічні та інші інтереси. І це такі структури, як студентське профбюро та студентське самоврядування, в діяльності яких себе проявляють найталановитіші, найактивніші та орієнтовані на практичний результат студенти. До речі, саме студентським самоврядуванням було ініційоване створення факультетських символів: прапора, гімну та герба. Їх авторами були самі студенти факультету.

На юридичному факультеті з 2004 року функціонує Клуб цікавих зустрічей. Його діяльність передбачає систематичну організацію цікавих та яскравих зустрічей з відомими політиками, народними депутатами, юристами, діячами науки, культури і спорту.

Особлива роль приділяється художній творчості. При факультеті є Центр художньої творчості юридичного факультету, при якому діють такі студії: вокальна, хореографічна та акторської майстерності. З 2005 року на факультеті започатковано проведення щорічного конкурсу української музики, пісні і танцю, участь у якому беруть як студенти, так і викладачі.

Активно співпрацюють викладачі та студенти над підготовкою та виданням факультетської газети «Правознавець». Вона є однією із своєрідних основ об’єднання колективу. Адже колектив факультету дбає не лише про підготовку відповідальних і висококваліфікованих юристів, а й про виховання справжніх громадян, патріотів нашої держави. Також важливим напрямом роботи студентів та викладачів можна визначити створення та функціонування Телестудії юридичного факультету (ЮФ-тв), за допомогою якої студентам та викладачам доноситься інформація державного, університетського та факультетського значення.

Сподіваюся, що колектив юридичного факультету КНЕУ й надалі вдосконалюватиме свою роботу з підготовки потрібних державі правознавців.

Віталій ОПРИШКО, декан юридичного факультету ДВНЗ 

«Київський національний економічний університет імені В. Гетьмана», д. ю. н., проф., чл.-кор. НАН України.