Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко повідомив, що за останні декілька тижнів, коли відбувається активна частина вступної кампанії до вищих навчальних закладів, він отримав листи з повідомленнями про підвищення оплати за навчання студентів.

Зокрема, у Київському національному університеті будівництва та архітектури зі спеціальності «архітектура» плата за навчання підвищилась на 4000 грн. порівняно з минулим навчальним роком, що становить 25%, «менеджмент, будівництво, геодезія, картографія» — на 2000 грн. (20%). У Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця оплата навчання зі спеціальності «стоматологія» підвищилася на 2290 грн. (12%), «фармація» — на 1778 грн. (12%). М. Томенко зазначив, що це прямо суперечить нормам Закону України «Про вищу освіту» в частині формування вартості навчання.

За його словами, така сама ситуація і на регіональному рівні. Так, у Дніпропетровському національному університеті зі спеціальності «психологія» вартість навчання зросла на 1400 грн. (14%), «журналістика» — на 1800 грн. (22%), «політологія» — на 1700 грн. (22%).

На превеликий жаль, наголосив М. Томенко, деякі вищі навчальні заклади порушують права абітурієнтів на доступність отримання вищої освіти, підвищивши плату за навчання більше, ніж на індекс інфляції (9,1% за минулий рік), на 2011/2012 навчальний рік.

З метою захисту прав студентів заступник Голови Верховної Ради України направив (у порядку статті 16 Закону України «Про статус народного депутата України») депутатське звернення з цього приводу Генеральному прокурору України В. Пшонці з проханням доручити перевірити законність та економічне обґрунтування підвищення плати за навчання у зазначених вищих навчальних закладах та прийняти рішення відповідно до чинного кримінально-процесуального законодавства України.

Прес-служба заступника Голови Верховної Ради.