Печерський районний суд Києва продовжив розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно лідера партії «Батьківщина», екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко за звинуваченням у перевищенні службових повноважень під час підписання газових контрактів із Росією у 2009 році.
Представники прокуратури на прохання підсудної та її захисту повторно зачитали обвинувальний висновок, оскільки 15 липня Ю. Тимошенко була видалена із судового засідання. Головуючий суддя Родіон Кірєєв та прокурор Лілія Фролова робили зауваження екс-прем’єру за те, що вона неуважно слухала обвинувальний висновок по своїй справі та розмовляла по мобільному. Прокурори заявили, що одноосібні дії екс-прем’єра призвели до тяжких наслідків та завдали збитків державі.
Представник НАК «Нафтогаз України» також повторно в присутності Ю. Тимошенко та її захисту оголосив цивільний позов. НАК «Нафтогаз України», який виступає у судовому процесі над Ю. Тимошенко цивільним позивачем, заявив позов про стягнення з неї 1,516 млрд. грн. для компенсації збитків, завданих компанії унаслідок підписання у 2009 році газових угод із Росією. «Тимошенко Ю. В. зобов’язала НАК «Нафтогаз України» підписати контракти з ВАТ «Газпром» на придбання природного газу та керуватися базовою ціною у розмірі 450 доларів США за тисячу кубічних метрів. При цьому ставка транзиту природного газу територією України на 2009 рік лишилася на рівні 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів відстані», — йдеться у позові.
Після оголошення обвинувачення адвокат Олександр Плахотнюк заявив, що воно не відповідає тому тексту документа, який було вручено екс-прем’єру. За його словами, на шести сторінках є розбіжності в даті можливого підписання договору про постачання природного газу в Україну на 2009 рік. Прокурор Л. Фролова назвала це технічними помилками.
Ще один захисник Ю. Тимошенко народний депутат Сергій Власенко оскаржив в Апеляційному суді Києва ухвалу суду про його усунення від захисту. А Вища рада юстиції, повідомили в прес-службі відомства, призначила перевірки у зв’язку з надходженням запитів народних депутатів Сергія Власенка, Олени Шустік, Андрія Шкіля та Ольги Боднар щодо судді Печерського районного суду міста Києва Родіона Кірєєва.