Четвертого липня скажений пес покусав дев’ятьох кіровоградців. Минулої п’ятниці на столичному житловому масиві Троєщина троє людей стали жертвами ротвейлера. А вже цього вівторка у Сімферополі бійцівський собака напав на шестирічну дівчинку. Щотижня — нові трагедії і жертви, а причина — стара. Домашні улюбленці усіх розмірів та порід гуляють, де хочуть і як хочуть. Наслідки: понад 5 тисяч 600 осіб звернулися минулого року тільки до столичних лікарень, щоб отримати допомогу після укусів тварин. І хоч це — майже на півтисячі менше, аніж попереднього року, та все одно радіти приводу немає. І що примітно: безпритульні собаки кусатися стали майже на 6 % рідше. Натомість, почастішали такі прояви агресії з боку домашніх чотирилапих. Причина: порушення господарями правил вигулу, — припускає заступник головного лікаря Київської міської санітарно-епідеміологічної станції Олександр Пропащев.

Щоб запобігти трагедіям, КП «Центр ідентифікації тварин» разом зі столичною міліцією як мінімум двічі на тиждень проводить рейди, перевіряючи дотримання киянами правил вигулу своїх улюбленців. Результат — за перші півроку складено 52 адміністративні протоколи та понад 400 приписів про порушення. Усього за цей час провели 180 рейдів. На одному із них побував і наш кореспондент. Інспекторам з центру «пощастило». Коли у всіх закінчується робота, у них тільки починається гаряча пора. Щоб рейд не минув марно — його проводять у години пік, коли «собачники» вигулюють своїх улюбленців. Наш стартував біля входу на Володимирську гірку о пів на дев’яту вечора.

— Порушення вже в тому, що собак вигулюють у цьому парку, — пояснює інспектор Валентина Євгеніївна. — Крім того, я зобов’язана перевірити наявність реєстраційних документів на тварину. Якщо жетону немає — виписую припис з рекомендацією зареєструвати тварину. Додаткові вимоги для потенційно небезпечних порід — проходження тестування на адекватне поводження в місті та наявність страхового полісу (відповідальність перед третіми особами за можливу шкоду). Найпоширеніші порушення — вигул без повідка та намордника. Але оштрафувати невідповідального господаря — складно. В ідеалі, гуляючи із улюбленцем, він повинен мати при собі документ, що посвідчує особу. Якщо паспорта немає, дільничний має «запросити» хазяїна у відділок для складання протоколу. Далі документ направляють на розгляд адміністративній комісії. Вона і вирішує — словом чи гривнею (17—51 грн.) покарати порушника. За словами в. о. директора центру Тетяни Шепітько, міри покарань необхідно переглядати. У Верховній Раді, мовляв, уже перебуває законопроект про збільшення штрафів. А минулого року навіть йшлося про введення кримінальної відповідальності власників собак, які покусали, завдали тілесних ушкоджень людині. Але далі обговорень справа не пішла.

Чекати на порушників довго не довелося. «Чому собака не на повідку?» — запитав інспектор у власника вівчарки. «Як же не на повідку, а це — що», — відповідає чоловік і, наче нічого не сталося, пристібає повідок до ошийника. «Згідно з правилами вигулювати собаку у парку без намордника заборонено», — не відступається Валентина Євгеніївна. Але хазяїн непохитний: «Ми не гуляємо, ми проходимо, це по-перше. По-друге, ось у нас і намордник є», — каже чоловік і надягає останній. Розмову закінчено. Радує одне: принаймні кілька метрів собака пройде у повному обмундируванні.

Кілька хвилин — і новий порушник. Без намордника, але на повідку Володимирською гіркою прогулюється ще одна вівчарка. На звернення інспектора хазяїн реагує прискоренням. Від інспектора тікають обидва — один на своїх двох, а другий на чотирьох.

А от самі власники собак скаржаться: місць для вигулу чотирилапих немає. Їх, обіцяє Тетяна Шепітько, створять найближчим часом: «У парку, що не має особливого статусу, 30 % території мають бути відведені для вигулу псів. Зараз над цим питанням ми працюємо». 

Фотоетюд Анастасії СИРОТКІНОЇ.