Аграрії області зібрали більше половини озимого ріпаку, повідомив в. о. голови Рівненської ОДА Анатолій Юхименко. Середня врожайність — 23 центнери насіння з гектара. Ще 10 тисяч гектарів чекає обмолоту.
— Для аграріїв ця культура залишається найрентабельнішою, — каже Анатолій Юхименко. — Так, на вирощування гектара озимого ріпаку господарі витрачають 7 тисяч гривень і збирають з нього більше 20 центнерів насіння. Продати тонну ріпаку можна за 5 тисяч гривень. Тож кожна вкладена гривня приносить у середньому 50 копійок прибутку. Відтак площі ріпаку в області щорічно збільшуються. Водночас він є хорошим попередником для будь-якої культури, оскільки максимально насичує ґрунт азотом, тож поля не потребують удобрення селітрою.
В. о. голови РОДА побував на жнивах у Млинівському районі, де збирають найвищі на Рівненщині врожаї. Тут сільгосппідприємства вже намолотили 4,5 тонни озимої пшениці, зібравши з гектара в середньому по 37 центнерів зерна (врожайність на 17 відсотків вища від середньообласної).
А ось в агрофірмі «Камаз-Агро» гектар озимої пшениці видає більше 60 центнерів збіжжя. Найперше в засіки заклали збіжжя для майбутньої сівби і для розрахунку з пайовиками. Проблем із збереженням намолоченого хліба, за словами директора агрофірми Миколи Кошіля, немає, адже для цього додатково вводять в експлуатацію два нові зерносховища загальною місткістю понад 5 тисяч тонн зерна. Продаватимуть його в найвигідніші цінові періоди.
Рівне.