Якою була восьма сесія Верховної Ради шостого скликання, «Голосу України» розповідає голова парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Семинога:

— Сесія видалася достатньо складною. Ухвалено багато корисних нормативних актів, але багато суперечливих. Найрезонанснішим був і залишиться закон про пенсійне забезпечення, який нині викликає дуже багато нарікань українців. Не сумніваюся, що пенсійну реформу варто приймати, але не в такій редакції. Не маємо перекладати проблеми держави на суспільство, треба їх спільно вирішувати. Ще на цій сесії переслідували опозицію, і судові процеси проти опонентів влади свідчать — закон не один для всіх. На жаль, це привнесло певне розчарування в суспільство. Адже люди сподівались, що реформи роблять для покращення їхнього життя. Шкода, що в сесійній залі немає політичної дискусії, саме тієї, яка допомагає ухвалювати якісні закони. Провладна більшість голосує за всі урядові й президентські ініціативи, а законопроекти опозиції, як правило, ігнорує. Без урахування думки опонентів і пошуку компромісу такі документи не можуть бути якісними. Приміром, є Податковий кодекс, який ухвалювали поспіхом. Він вніс певне охолодження в бізнес і економіку. Сподіваюся, що на наступній сесії система роботи зміниться, лунатимуть фахові дискусії, конструктивний обмін думками. Тоді з’являться добротні нормативні акти, які відображатимуть інтереси не лише влади, а й суспільства.

Для мене, як голови профільного комітету, дуже важливо, що ухвалено закон про відзначення 25-х роковин Чорнобильської катастрофи. Заходи відбулися успішно, і вдалося зібрати 550 млн. євро для добудови об’єктів на ЧАЕС. Окрім того, затверджено державну програму про питну воду, яка має покращити її якість. Важливо, що ухвалено ініціативи стосовно збільшення екологічно чистих зон, зокрема, парків, заповідників тощо.

Записав Сергій МЕЛЬНИК.