Адвокати екс-прем’єра Юлії Тимошенко планують звернутися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової з проханням долучитися до судового процесу в статусі самостійного учасника.
Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив адвокат Микола Сірий. «Ми будемо звертатися, щоб представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини увійшов в цю справу як самостійний учасник процесу і як самостійний учасник процесу спостерігав за всіма тими порушеннями основоположних прав людини, що мають місце», — сказав адвокат.
У свою чергу, народний депутат, захисник Ю. Тимошенко Сергій Власенко (котрого 18 липня суд усунув від захисту у справі) повідомив, що захист екс-прем’єра планує звернутися до Вищої ради юстиції із заявою на незаконні дії судді Печерського районного суду Родіона Кірєєва щодо надання невиправданого терміну на ознайомлення з матеріалами справ, а також до Науково-практичної ради Верховного Суду України — з проханням розглянути судову практику розгляду кримінальних справ щодо надання строків на ознайомлення з матеріалами для визначення оптимального терміну для цього. За словами С. Власенка, кримінальна справа проти його підзахисної вже нараховує 16 томів, серед яких 15 томів — матеріали досудового слідства та один — матеріали за результатами судового розгляду. Тому для ознайомлення з матеріалами справи, заявив захисник, необхідно мінімум 25 робочих днів. Адвокати провели перед журналістами експеримент, і з’ясувалося: для прочитання однієї сторінки треба три хвилини 21 секунду. Таким чином, за підрахунками захисту, щоб прочитати чотири тисячі сторінок, необхідно 12 тисяч хвилин, тобто 200 годин. Окрім того, наголосив С. Власенко, адвокатам потрібно не лише прочитати матеріали, а й проаналізувати їх, звірити протоколи допитів свідків, проконсультуватися з фахівцями щодо експертиз, доданих до кримінальної справи, а також підготувати вмотивовані клопотання.