Вихід у світ першого фотолітопису про знамениті «Козацькі могили» (так у народі називають Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви», що в селі Пляшева Радивилівського району) став можливим завдяки відомому фотохудожнику Анатолію Мізерному та генеральному директору приватного підприємства «Агро-експрес-сервіс» Сергію Костючку (на знімку), який виступив меценатом цього проекту.

У фотокнизі «Козацькі могили» відтворено унікальні історичні, архітектурні та мистецькі пам’ятки, що стосуються героїчних і водночас трагічних сторінок періоду визвольної боротьби українського народу під проводом Богдана Хмельницького. Основою книги є відображення подій, пов’язаних з битвою під Берестечком. Автор веде шанувальників історії меморіальними місцями, пов’язаними з перебігом тих подій, пропонує своєрідні віртуальні відвідини Свято-Михайлівського та Свято-Георгіївського храмів, розташованих на острові Журавлиха, відкриває широченну палітру експозиції музею, що створює чітке уявлення про козацьку минувшину...
— Видана книга — дуже вартісна в духовно-патріотичному плані, — потрібна і для нинішнього, і для наступних поколінь, — каже меценат Сергій Костючко. — Та й «Козацькі могили» — це своєрідний символ нашої держави, нашої історії, тож хочеться, щоб про нього знало якомога більше людей, чому і сприятиме виданий фотоальбом.
— До фотоальбому увійшло усе краще, що мені вдалося зафіксувати фотооб’єктивом за останні десять років, — розповідає Анатолій Мізерний. — Загалом тутешні місця мені рідні з дитинства, бо моє село Рідків від отих святих місць — за три кілометри навпрошки. Ще змалечку, спочатку з прабабцею (переважно у великій хустці за плечима), потім — з бабусею пішки, а згодом — з татом, всією родиною діставалися на козаччину. То було святе. Люди просто йшли, щоб віддати шану козакам, поставити свічку і мовчки, про себе, прочитати молитву. Тож усі свої почуття до цих святих місць я і хотів передати через фотоальбом.
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.