Фракція «Реформи заради майбутнього» виступає проти того, аби земельна реформа була прийнята без залучення до її обговорення науковців, інвесторів, фермерів і селян. Про це заявив голова фракції Ігор Рибаков.
Політик, як повідомила «Голосу України» прес-служба фракції, наголосив: «Вирішити аграрну проблему впровадженням власності на землю через паювання не вдалося. В результаті в Україні склався феномен «безробітного селянина».
«На мою думку, твердження про те, що приватна власність на землю є необхідною умовою виведення сільського господарства з кризи — досить неоднозначне. Щоб користуватися, не обов’язково володіти», — переконаний політик, нагадавши, що англійський економіст і філософ Джон Стюарт Мілль вважав, що земля не є товаром, а засобом виробництва і має бути однаково доступною для всіх.
«У розвинених країнах система земельних відносин спрямовується на державне стимулювання і підтримку саме орендної форми землекористування», — наголосив лідер фракції «Реформи заради майбутнього».
«Прибуток має приносити не власність на землю, а її продуктивне використання», — заявив глава фракції.
Він також наголосив, що одночасно із прийняттям земельної реформи необхідно створити комп’ютеризовану систему державного земельного кадастру і Державний земельний банк, який став би потужним інвестором для малих і середніх фермерських господарств по всій країні.
Світовий досвід
У США частка орендованої землі у задіяній для виробництва і фермерами, і великими компаніями становить 70 відсотків, у Німеччині  —близько 80. У Китаї закріплена державна власність на землю з довічно успадкованим правом землекористування орендованих земельних ділянок. В Ізраїлі 95 відсотків землі перебуває в державній власності й лише 5 відсотків — у приватній.