Уже проведено тендер і закуплено вакцини на суму 108 млн. грн. Нині почалися перші поставки препаратів у регіони, повідомила перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моісеєнко.

— Вакцин сьогодні на території України немає, бо вчасно їх не закупили. Батькам слід почекати, — так прокоментувала ситуацію з відсутністю препаратів для імунопрофілактики представник МОЗ України.

За її словами, ця ситуація вже позначилася на графіку обов’язкової вакцинації, і профільне міністерство підготувало проект наказу про новий календар щеплень, включаючи інструкції для лікарів про дії в умовах, що склалися.

МОЗ розраховує, що протягом місяця наказ буде зареєстровано в Міністерстві юстиції.

Перший заступник міністра також повідомила, що в міністерства є офіційна домовленість із однією з компаній про закупівлю вакцин за зниженою ціною, і економія може сягати 100 гривень на одній дозі. За її словами, насамперед закуповуватимуться вакцини для дітей першого року життя, щоб забезпечити повний первинний вакцинальний період.

У зриві планової імунопрофілактики Міністерство охорони здоров’я обвинувачує компанії, які є постачальниками найзатребуваніших ліків, у тому, що вони завищують ціни на препарати або зривають тендери з їхньої закупівлі. За словами Раїси Моісеєнко, цього року перші тендери на закупівлю лікарських засобів розпочалися лише 12 травня (тендер триває 2—3 місяця).

Вл. інф.