Недосконалість нинішньої політико-правової системи обговорювали під час «круглого столу» народні депутати, адвокати, юристи, економісти, доктори та кандидати технічних наук тощо.
На думку народного обранця від «БЮТ-«Батьківщина» Сергія Власенка, нинішні проблеми полягають не в тексті Конституції, а в домінуванні позитивістського права в країні: коли люди, які називають себе юристами, далеко не є ними, а просто тлумачать закон на свій розсуд. Приміром, за його словами, є ситуація з розгляду справи в Печерському районному суді проти екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко суддею Родіоном Кірєєвим, яка є наслідком так званої судової реформи.
«Стратегія захисту в справі Ю. Тимошенко дуже проста: змусити суд виконувати норми Кримінально-процесуального кодексу. От як тільки це відбудеться, тоді ми можемо сказати, що суспільство готове до нової Конституції», — зазначив він.
Парламентарій також розкритикував систему автоматичного розподілу справ між суддями: мовляв, вона не гарантує вибору об’єктивного, незаангажованого представника Феміди.
Основним завданням юристів, на його думку, має бути пропаганда правових знань та підвищення правової культури.
Доктор юридичних наук, Надзвичайний та Повноважний Посол України Володимир Василенко переконаний, що запропоновані різними політичними силами зміни до Конституції ведуть до руйнації суверенного статусу України. «Нині хочуть змінити Основний Закон і вилучити положення, які б характеризували нашу країну як європейську правову державу», — зазначив він.
Руйнівними змінами В. Василенко назвав, зокрема, визнання російської мови другою державною, запровадження інституту подвійного громадянства, поділ України на декілька адміністративно-територіальних одиниць та обрання їхніми головами громадян, які проживають у межах регіону.
Окрім того, за його словами, на правовий статус держави негативно вплине:
— запровадження двопалатного парламенту,
— скасування інституту Президента або вилучення у нього більшості владних повноважень,
— встановлення парламентської форми правління,
— проголошення нейтрального статусу України з відмовою від курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію.
«Якщо це буде реалізовано, ми відразу отримаємо руйнацію держави», — сказав В. Василенко.
Він вважає, що перед ухваленням змін до Конституції треба провести парламентські вибори за новим виборчим законодавством. На часі проведення конституційної реформи в Україні.