Пам’ятник Тарасу Шевченку в Дніпропетровську — це візитна картка міста. Він один із найбільших в Україні, розташований на горі Монастирського острова, який за легендою відвідував Андрій Первозваний. Але нещодавно монумент, який стоїть на головній алеї острова, обнесли забором і «вдягли» в будівельні риштування. А днями відбулася робоча нарада, на якій вирішували його подальшу долю: пам’ятник помітно нахилився і гостро потребує реконструкції.

Як розповів журналістам міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко, обговорюються два варіанти: або розпиляти пам’ятник (а він відлитий із чавуну) на частини, обробити від корозії й знову зварити та поставити на місце, або заново відлити з бронзи. В першому випадку він простоїть від 20 до 50 років, у другому — значно довше. Тим більше, що свої послуги запропонували місту фахівці «Південмашу», а вони як патріоти готові відлити монумент за собівартістю.
Який з варіантів буде обрано, поки що невідомо. На реконструкцію пам’ятника виділено півтора мільйони гривень. Наступного тижня відбудеться демонтаж монумента. А тим часом влада упорядковуватиме територію довкола нього.
Наша довідка
Пам’ятник Т. Г. Шевченку встановлено а Дніпропетровську в 1959 році. Архітектор — Л. Р. Ветвицький, скульптор —  І. С. Зноба. Відлитий на Дніпропетровському ордена Леніна трубопрокатному заводі імені Леніна.