На військовому харчоблоці вже начебто все спокійно. На ринку аутсорсингу провели заміну: на місце одних армійських годувальників, які, за офіційною версією Міноборони, відмовилися забезпечувати солдатів харчуванням, прийшли інші. Про цю нестандартну ситуацію, що переросла у скандал на початку нинішнього року, «Голос України» неодноразово писав. 

Нагадаємо, що із солдатських їдалень через піврічні неплатежі пішли ТОВ «Івала» і держпідприємство Міноборони «Білоцерківський воєнторг», вони звернулися до суду, щоб повернути чесно зароблене. 

Феміда зобов’язала військове відомство погасити борги перед ними. Але, незважаючи на таке завершення інциденту, усе ще чутно відлуння битого посуду на солдатській кухні.

Говорячи про мотиви війни МО зі своїм підприємством — Білоцерківським воєнторгом — у процесі розвитку ситуації розглядали різні версії. Одна з основних — «годувальника» хочуть довести до банкрутства. Ця гіпотеза знайшла своє підтвердження. Висновки колегії Рахункової палати свідчать про те, що система управління відомчими держпідприємствами в Міністерстві оборони була неефективною. У результаті збитковими стали 50% працюючих підприємств, розпродано й розбазарено військового майна на суму більш як 110 млн. грн.

«У результаті цілеспрямованої політики керівництва Міністерства оборони ...зі знищення ДП МОУ «Білоцерківський воєнторг», що у 2010 році надало Міністерству оборони України послуги з харчування військовослужбовців вартістю 130 млн. грн., підприємство за рахунок створеної Міністерством заборгованості в сумі більше 30 млн. грн. фактично доведено до банкрутства, а прибутковий бізнес за рахунок бюджетних коштів відданий комерційній структурі», — резюмували аудитори у своєму звіті.

У ході перевірок Рахункова палата з’ясувала: комерційній структурі, яку завели на солдатську кухню замість білоцерківців, віддали не тільки держзамовлення на харчування військовослужбовців, а й державне майно:

«Майно ДП «Білоцерківський воєнторг» вартістю 6,3 млн. грн. за відсутності прийнятого з вимогами українського законодавства рішення Міноборони, як уповноваженого органу управління, було незаконно міністерством вилучено з господарського відання держпідприємства й використовується комерційним підприємством... для харчування військовослужбовців», — йдеться у висновках колегії Рахункової палати.

Нагадаємо: поки тривав розгляд, директора «Білоцерківського воєнторга» Людмилу Рябич усунули від виконання службових обов’язків. Справу стосовно неї закрито, але досі вона не може домогтися відновлення на посаді. Її крісло зайняте. Але справ Рябич новопризначеному керівникові не передавала. Обов'язки директора на період досудового слідства виконував її заступник Сергій Германчук. Але він не є розпорядником держмайна й, відповідно, не має права його передавати, а печатка і документи підприємства вилучені правоохоронцями. Тож, щоб усе було згідно із законом, Людмилу Рябич спочатку треба поновити на посаді. 1 липня вона написала відповідну заяву. Але це залишилося поза увагою, попри те, що її контракт закінчується тільки наступного року.