Тільки за перший квартал поточного року влада Луганська внесла до реєстру землекористувачів більш як сто юридичних і фізичних осіб, котрі раніше не мали правовстановлюючих документів на земельні ділянки. Загальна площа цих ділянок — 19 га, за які в міський бюджет вноситимуться податок і орендна плата. Порівнюючи ці дані з показниками за минулий рік, можна сказати, що ситуація поліпшується: 197 землекористувачів внесені за весь 2010 рік. Як вважає заступник міського голови Антоніна Кузьменко, стимулом для такої активної роботи стали нові положення Бюджетного кодексу, згідно з якими до міського бюджету надходять 100% земельних платежів, а не 75%, як було раніше. Сьогодні в управлінні Луганської міськради з питань земельних ресурсів створюється спеціальний відділ, який займатиметься виявленням недбайливих землекористувачів, що використовують земельні ділянки з порушенням вимоги законодавства. За результатами таких перевірок будуть нараховуватися фінансові санкції.

Крім того, у зв’язку з вимогами Податкового кодексу, який нещодавно набрав чинності, проводиться перегляд розмірів орендної плати за землю, яка відповідно до нових вимог має становити не менш як 3% від оцінної вартості ділянки.
«Раніше орендарі платили значно менше, і ніхто з них за своєю ініціативою договір не переглянув. Доводиться нам бути ініціаторами, — розповідає Антоніна Кузьменко. — Цього року ми вже домоглися збільшення земельних платежів на 2,5 млн. грн.».
 
Луганськ.