Перший повний строк — навчальний рік — відбув на посаді Дмитро Табачник.
Час підсумувати зроблене в рамках реформування галузі.
З грифом «уперше». Це тішить
Минулий навчальний рік 130 тисяч дітей з особливими потребами почали у ЗОШ на законній основі. Досі поняття «інклюзивна освіта» було нелегітимним, тому інваліди ходили до звичайних шкіл на пташиних правах.
Уперше за роки незалежності було прийнято державну програму розвитку дошкільної освіти. Сьогодні нею охоплено 97 відсотків п’ятирічних дітей. До комунальної власності повернуто понад 400 дитячих садків.
Крім згаданої, уряд затвердив ще три: програму підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти, цільову програму розвитку ПТО та програму впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх закладів інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) «Сто відсотків».
За останнім документом, усі вчителі зобов’язані оволодіти ІКТ до 2012 року.
Уперше проведено Всеукраїнський з’їзд працівників дошкільної освіти, прийнято новий штатний розпис дитсадків, який діяв з 1971 року.
За кардинально оновленими держстандартами, затвердженими торік, працюватиме і початкова школа.
У минулому навчальному році в Україні навчалися близько 48 тисяч студентів із 134 країн. Приїзду іноземців, вочевидь, сприяє наказ міністра, в якому всім ВНЗ дозволено обирати мову навчання.
«Земля школам і дитячим садкам», — під таким гаслом розпочато акцію з повернення закладам земель, приміщень, майна, переданих незаконно місцевою владою. Лише в столиці попереджено і припинено вилучення майже 330 гектарів земель.
Помітним був і наказ Табачника про встановлення граничного розміру плати за проживання в студентських гуртожитках; відновлення і продовження дії державних програм «Шкільний автобус», комп’ютеризації сільських шкіл.
«Голос України» неодноразово писав про скандальний провал акції з тендерної закупівлі обладнання для 185 кабінетів. Це сталося при колишньому міністрові, тому, гадаю, Дмитро Володимирович на жоден запит редакції й не реагував. Певно, не бажав відповідати за гріхи команди попередника. Нам стало відомо, що спільно зі Світовим банком МОНМС завершує роботу, в результаті якої понад 300 кабінетів фізики, хімії, біології та математики все-таки буде забезпечено обладнанням...
Міністр, з усього видно, прагне залишитися в пам’яті нащадків революціонером. Він уперше провів відеоконференцію з проблем освіти; започаткував олімпіади з екології, російської мови та літератури, педагогіки і психології.
Більше того, Табачник спустився до «низів», зустрівшись з начальниками столичних райуправлінь освіти, яка останнім часом втратила лідерські позиції. А унікальним нововведенням його команди можна вважати офіційні відповіді чиновників міністерства на заяви громадян і публікації ЗМІ на веб-сайті МОНМС.
Отже, йому буде про що звітувати за підсумками 2011-го, оголошеного Президентом Роком освіти. Надто, коли в Києві вперше відбудеться Форум міністрів освіти європейських країн, а в шести російських містах — Дні освіти і науки України.
Дисципліна шкутильгає. Це засмучує
В історію увійде і «паркан Табачника», який він, начебто, звів за кошти лояльних ректорів. Вони, кажуть, взяли на себе і витрати на пластикові вікна та кондиціонери, встановлені в приміщеннях будівлі міністерства.
Це, мабуть, у характері міністра — спускатися з неба до смертних і водночас відгороджуватись від них. Отже, робить крок уперед і два назад.
Мене приємно здивували його підлеглі, які запитали у ВНЗ інформацію про хід виконання чиновницьких наказів, інструкцій тощо. Виконавська дисципліна в такому монстрі, як МОНМС, — понад усе.
Вразив, проте, її низький рівень. За період з вересня 2010-го по лютий 2011-го керівники ВНЗ отримали низку листів, в яких було зазначено конкретні дати виконання. Із 126 ректорів ВНЗ ІІІ—ІV рівнів акредитації її надали невчасно 33, із 136 керівників закладів І—ІІ рівнів — 27.
А як із дисципліною в самому апараті міністерства? Нещодавно на засіданні Гуманітарної ради Президент вкотре по-батьківськи суворо вчив працювати головного освітянина країни. Зокрема, поцікавився, чому закрито в столиці школу і досі не проведено Всеукраїнський з’їзд учителів.
Звичайно, зібрати педагогів на злободенну розмову — це не підписати наказ про заборону ВНЗ проводити семінари і конференції за бюджетні кошти (а такий вийшов із стін МОНМС).
Але ж є досвід — з’їзд працівників дошкільної освіти, в якому взяли участь 1500 фахівців...
Віктор Янукович зобов’язав міністра провести з’їзд учителів цієї осені, а не весною 2012-го. Чи дисциплінований пан Дмитро — побачимо. Надто важкий тягар у нього на плечах: крім освіти — ще молодь, сім’я та спорт. Утім, про реформування цих галузей нічого не чутно. Утопилися вони, схоже, в МОН і заявити про себе вже не здатні. Та з цього приводу ніхто не б’є на сполох. Вочевидь оптимізувалися ці сфери буття самостійно, без втручання держави та галузевого міністра.
Вони, між іншим, дбають про дошкільну освіту як пріоритетну, та хіба її успішний розвиток можливий без тієї ж сім’ї?..
Однак продовжимо про здобутки. Президент ухвалив рішення про створення, уперше, зазначте, Державної інспекції навчальних закладів. Вона контролюватиме якість освіти, ставлення вчителів до учнів, фаховий рівень і творчі здібності педагогів, нарешті, увесь навчально-виховний процес у ЗОШ.
Що принципово — МОНмолодьспорт інспекцією не керуватиме. Міністр лише узгоджуватиме її роботу. Керівника призначатиме і звільнятиме глава держави за поданням Прем’єр-міністра. Своє інспектування орган розпочне вже 1 вересня.
Наскільки інспекція незалежна і дієва, покаже час. Хочеться вірити, вона сприятиме підвищенню якості освіти, яку нарешті визнає світ.