Із збору озимого ріпаку розпочали жнива у приватному підприємстві «Агро-Експрес-Сервіс», де генеральним директором є Сергій Костючко. За вісім днів зібрали цієї культури із 3,1 тисячі гектара.

Селяни, щоб не наврочити, про новий урожай до закінчення жнив говорять дипломатично, як і заступник генерального директора Василь Муха:

— Показники кращі минулорічних (торік у ПП «АЕС» зібрали по 25 центнерів ріпаку з гектара. — Авт.). Цю культуру збирають на шести дільницях із семи. На одній ріпак ще «не дозрів». У загінках — екіпажі на імпортних комбайнах «Клас Лексіон». Хоч і перейшли екватор збирання цієї культури (під ріпак відвели цьогоріч 6 тисяч гектарів), механізатори працюють від роси до роси, бо на часі — збирання зернових. Щоб економити час, організували чотирьохразове харчування жниварів просто у полі. На елеватори Радивилівського хлібокомбінату завезли близько трьох тисяч тонн зібраного ріпаку, на «Рівнезернопродукт» і «Волиньзернопродукт» — приблизно п’ять тисяч.

На поле, де щойно зібрали озимий ріпак, заступають механізатори, які дискують звільнені площі, вносять крейдяне борошно на поля з підвищеною кислотністю, сіють сидерати — гірчицю.

— За доброї погоди за кілька днів розпочнемо збирати пшеницю, — продовжує Василь Муха. — Під неї цього року відвели 9 тисяч гектарів. У нас усе готове для збирання хліба — і техніка, і фахівці. Наше підприємство уклало форвардні угоди на продаж державі 32 тисяч тонн пшениці. Збіжжя потрібне буде і для того, щоб розрахуватися з власниками паїв. Бо останніми роками орендодавці надають перевагу саме такій формі розрахунку.

За чотири дні в «Агро-Експрес-Сервісі» заготовили майже дві тисячі тонн сінажу для великої рогатої худоби. Адже підприємство, яке досі спеціалізувалося лише на рослинництві, має намір розвивати і молочне тваринництво, тож потрібно вдосталь припасти кормів для худоби.

 

Рівненська область.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.

Від роси до роси на жнивах Михайло Василюк — механізатор дільниці №7, що у селі Башарівка Радивилівського району.