Лідер депутатської фракції Народної партії Ігор Шаров звернувся до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням доручити відповідальним органам виконавчої влади розробити та впровадити дієву загальнодержавну програму створення та облаштування мережі велосипедних доріжок у містах країни.
Переповненість автотранспортом — одна з проблем, з якими стикається кожне сучасне місто на певному етапі свого розвитку, — констатується у запиті. Ця проблема поглинула великі міста країни та їх мешканців, котрі щодня відчувають незручності, простоюючи в заторах. На думку політика, старі методи протистояння заторам — розширення доріг, будівництво естакад та тунелів, створення вулиць з одностороннім рухом — не встигають вирішувати проблему. Окрім того, чисельність міського населення зростає, автомобілі стають дедалі доступнішими, а затори все збільшуються.
«Способом подолання цих проблем, до якого схиляються практично всі великі міста розвинених країн, постає активне заохочення громадян до користування велосипедом як міським транспортом, що можливо шляхом створення відповідної велосипедної інфраструктури, відповідальність за забезпечення якої повинна взяти на себе влада країни», — наголошує у запиті Ігор Шаров.
Лідер фракції також зауважує, що відповідно до Кіотського протоколу існують чітко встановлені ліміти викидів вуглекислого газу в атмосферу, що зобов’язує держави обмежувати використання автомобільного транспорту на території населених пунктів. Натомість створення велосипедних доріжок спроможне поліпшити якість життя у містах: помітно зменшиться шум та хімічне забруднення довкілля, виникнуть нові місця для громадського відпочинку, зменшаться витрати на пальне. А відтак — скоротяться і витрати на лікування громадян, менше руйнуватимуться дороги, економніше використовуватиметься простір доріг, вважає Ігор Шаров.
Депутати фракції переконані: створення велосипедної інфраструктури надасть змогу розв’язати низку проблем — поліпшення екологічної ситуації, збереження історико-архітектурного середовища, підвищення мобільності та туристичної привабливості міст, а також матиме позитивний економічний, політичний та рекреаційний ефект. Більше того, в контексті підготовки до проведення чемпіонату з футболу Євро-2012 створення веломережі між окремими містами відкриє додаткові можливості сполучення міжнародними велосипедними шляхами.
«Необхідно вже сьогодні здійснити реальні кроки для облаштування велосипедного руху в країні, що є можливим лише шляхом підготовки та впровадження дієвих загальнодержавних програм розвитку велоінфраструктури нашої країни», — наголосив І. Шаров.