Нещодавно заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко та народний депутат Євген Суслов узяли участь у проекті «Історичний Потяг українських піонерів», проведення якого було приурочене до 120-ї річниці українського поселення в Канаді.

У 2011 році виповнюється 120 років з моменту поселення українців у Канаді. Саме з метою відзначення цієї річниці з 23 червня по 8 липня 2011 року посольство України в Канаді за підтримки канадсько-української парламентської групи дружби реалізувало масштабний культурно-іміджевий проект «Історичний Потяг українських піонерів». Мета проекту — здійснення символічної подорожі шляхом, який проходили перші українські емігранти у Канаді — від прибуття до порту міста Галіфакс (на Атлантичному узбережжі) до поїздки залізницею до інших міст на заході Канади. Цей захід дав змогу представити найкращі зразки української культури у найбільших містах Канади, символічно об’єднав українські громади Канади у різних містах через культурні акції, а також привернув увагу громадськості, українських і канадських політиків та медіа до внеску, який зробила українська громада у розбудову канадської держави.

Після урочистого відкриття проекту, на якому, окрім українських парламентаріїв, виступили посол України в Канаді Ігор Осташ, мер міста Галіфакс, віце-президент порту Галіфакс, учасники Потяга вирушили залізницею за маршрутом: Галіфакс — Монреаль — Оттава — Торонто — Вінніпег — Саскатун — Едмонтон. У містах, до яких прибуває Потяг, проводяться культурні акції за участю місцевих українських громад та митців.

Одним з найбільших заходів за маршрутом руху Потягу стало відкриття 26 червня пам’ятника Тарасу Шевченку роботи всесвітньо відомого канадського скульптора українського походження Лео Мола в столиці країни  Оттаві. Як повідомила прес-служба заступника глави українського парламенту, Микола Томенко назвав відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку в Оттаві історичною подією як для України, так і для Канади. «Тарас Шевченко, як і раніше, об’єднує українців через океани і століття», — сказав він під час урочистого відкриття пам’ятника та додав, що «Шевченко і тепер вчить нас бути щонайперше українцями, а потім партійцями. Можливо, саме відсутність у політичної еліти любові до власного народу й призвела до того, що й досі живемо «на нашій, не своїй землі», але сьогоднішня подія в столиці Канаді надихає і переконаний, що незабаром «забудеться срамотня давняя година, І оживе добра слава, слава України».