Україна розпочала реалізацію проекту «Модернізація і реконструкція магістрального газопроводу Уренгой—Помари—Ужгород», розрахованого на дев’ять років.

Учора на зварюванні символічного золотого стику трубопроводів поблизу міста Богуслав Київської області були присутні Прем’єр-міністр України Микола Азаров і міністр енергетики й вугільної промисловості Юрій Бойко.
За словами Миколи Азарова, модернізація ГТС необхідна для того, щоб зберегти й розширити можливості України з транзиту газу.
— Ми маємо нашим партнерам європейським і Росії продемонструвати всі конкурентні переваги нашої газотранспортної системи. А для цього потрібна масштабна реконструкція побудованого і введеного в експлуатацію 30 років тому газопроводу, — заявив Прем’єр-міністр.
Міністерство енергетики й вугільної промисловості України має намір залучити 6,5 млрд. доларів США на реалізацію інвестиційних проектів з модернізації ГТС України до 2018 року, повідомляє УНІАН. Зокрема, на модернізацію і реконструкцію газопроводу Уренгой—Помари—Ужгород — 1,3 млрд. доларів США.
Учора ж НАК «Нафтогаз України» підписала з Європейським банком реконструкції і розвитку та Європейським інвестиційним банком документи про кредитування модернізації газотранспортної системи України. Згідно з документами, кошти — по 154 млн. дол. від кожного банку — плановано виділити вже цього року. Зокрема, від ЄБРР вони надаються на 15 років під держгарантії.
Фото з сайту «Урядовий портал».