Якщо парламент ухвалить нинішню редакцію законопроекту про національний культурний продукт.

Про це йшлося на прес-конференції за участю голови Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності Володимира Яворівського та президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександра Афоніна.
Парламентарій зазначив, що в цьому документі відсутня будь-яка ідеологія. «Тому вноситимемо поправки, але по суті його змінити неможливо. В ньому йдеться не лише про національний продукт у вигляді книги, але й фільмів, картин, художньої самодіяльності. Цей законопроект має бути продуманим», — підкреслив народний обранець.
Так до широкого обговорення мають долучитися діячі культури, в тому числі книговидавці.
«Ми робитимемо все від нас залежне, аби тільки цей проект закону не був прийнятий у нинішньому варіанті. Адже він тільки зашкодить», — наголосив В. Яворівський.
У свою чергу О. Афонін заявив, що цей документ свідчить про велику і трагічну помилку незалежної України. Досі не усвідомлено роль книги у творенні нової держави, нації та нового світогляду громадянина. Річ у тім, що головним критерієм її є лише матеріальна складова.
Окрім того, законопроект, за його словами, може спричинити подорожчання української дитячої книжки в середньому на 20 відсотків. «Для друку томів в країні немає обладнання, тому такий проект закону нас лякає, бо жодне видання не може бути визнано українським національним продуктом вищого гатунку. А тому його вартість для читача буде дуже високою. Отже, така законодавча ініціатива зменшить кількість покупців», — підкреслив експерт. Також він зауважив, що для друку книг у нас використовують імпортні папір, фарби та обладнання.
Нагадаємо, законопроект про національний культурний продукт було зареєстровано у Верховній Раді у квітні 2009 року. А 15 червня цього року прийнято в першому читанні. Нині він перебуває на доопрацюванні.