Весь нинішній тиждень в Одесі — Велике Кіно. Журі на чолі з легендарним польським актором і кінорежисером Єжи Штуром перегляне й оцінить 14 конкурсних кінофільмів. У складі журі — Вікторія Тігіпко, Ада Роговцева, Валерій Тодоровський, Микита Михалков, Михайло Жванецький, Марія Де Мадейрош (Португалія).

— Для мене це можливість подивитися кінокартини, які я міг і не побачити на великому екрані. Це важливо для мене не тільки як для актора й режисера, а і як для педагога, — сказав «Голосу України» Єжи Штур. Він також зазначив, що «найважливіше в кінокартинах для нього бачити життя інших людей. І щоб фільм навіть із найсумнішим сюжетом давав надію, залишав світло в кінці тунелю».

Відмітна риса нинішнього кінофестивалю, що в ньому поряд із картинами режисерів з «кінематографічних країн» (Франція, Росія, Німеччина, США, Італія, Польща, Великобританія) беруть участь роботи майстрів кіно з Ізраїлю, Болгарії, Уругваю, Швеції, де мистецтво кіно останнім часом розвивається стрімкими темпами.

Відкриття пройшло в Одеському національному театрі опери й балету. А конкурсний показ почався з фільму французького кінорежисера Мішеля Азнавічюса «Артист». У перший день глядачі змогли ознайомитися з документальним фільмом «Кличко». За оцінками кінокритиків — це емоційний, захоплюючий і щирий фільм. Німецький документаліст Себастьян Денхард, щоб зняти фільм, протягом двох років став «тінню» братів Кличків, побував разом із ними в Німеччині, Україні, США, Казахстані, Канаді, Австрії та Швейцарії.

Безумовно, величезний інтерес кінокритиків і глядачів супроводжуватиме програма «Спеціальні покази». Тут будуть показані фільми «Анна Кареніна» (режисер Сергій Соловйов, Росія), «Шантрапа» режисера Отара Іоселіані (Франція) з Богданом Ступкою. Сюрпризом для глядачів стане спеціальна програма «Українська комедія», у рамках якої будуть представлені фільми «Перший хлопець» Сергія Параджанова, «Їхали ми, їхали» з Юрієм Тимошенком і Юхимом Березіним.

Головний приз Одеського кінофестивалю та грошову премію в розмірі 25 тисяч доларів вручать переможцям 23 липня.

Фото Андрія НОВАКА (Укрінформ).