Однією з найбільших профспілкових організацій у столиці, а також в Україні на рівні галузі, є Профспілка працівників державних установ міста Києва. Понад 35 років вона займається оздоровленням спілчан, дбає про їхнє дозвілля, а головне — захищає людей праці. А очолює міськком вже більше двадцяти років ПоЧтовий Віталій Семенович (на знімку). Він поділився із нами своїм досвідом, розповів про те, що вдалося зробити, і про перспективи на майбутнє.

— Віталію Семеновичу, дозвольте розпочати з найприємнішого та привітати вас із 60-річчям! Майже половину свого життя ви присвятили профспілковій роботі. Розкажіть як прийшли в Профспілку працівників державних установ Києва?

— Це було у квітні 1987 року. Пленумом профспілки мене було обрано, на той час, заступником голови профспілки. На цій посаді я працював більше 13 років. А з 2000 року по цей час спілчани довіряють мені головувати.

— А де починали свою трудову діяльність?

— Розпочинав з робочого — на меблевій фабриці. Потім, після служби в армії та закінчення Університету імені Шевченка, кілька років працював старшим науковим співробітником, згодом завідувачем сектору Меморіального комплексу «Український державний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр. Після чого мене запросили на роботу до Печерського райкому.

— Ви ще й очолюєте Громадську раду при Печерській районній державній адміністрації...

— По суті громадська рада займається всіма болючими питаннями, які хвилюють мешканців району. Це і розвиток підприємницької діяльності в районі, і проблеми розміщення так званих МАФів, і стан сучасної освіти, і організація змістовного дозвілля дітей та молоді та багато іншого. Головне це покращення життя, охорона праці, соціальний, економічний та правовий захист громадян.

— Чи можна говорити про співпрацю профспілки з органами державної влади?

— Саме так — тільки в співпраці профспілки та роботодавці можуть досягти конструктивного компромісу та сприяти вирішенню поставлених завдань. Вважаю, що ми сьогодні такий діалог маємо. Можливо, тому, мене, як керівника профспілки, запрошено бути членом Колегії Печерської районної в місті Києві державної адміністрації та Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві.

— Хто входить до Профспілки працівників державних установ?

— Профспілка складається більш ніж з 66 тисяч членів, які працюють в 573 членських організаціях. Переважна більшість із них — державні службовці. Ми об’єднуємо 47 міністерств і відомств, 53 республіканські організації та 52 міські установи. Решта первинок виходять на міськком через 19 об’єднаних профорганізацій. Членами нашої профспілки є 650 працівників вищих навчальних закладів, 2300 працівників готельних комплексів, 8600 банківських працівників, 12900 правоохоронців, 16700 службовців вищих органів державної влади та понад 17000 службовців органів місцевої влади та самоврядування.

— А які профспілкові програми розвиваєте?

— Наші програми можна розподілити на дві великі категорії. Перші направлені на соціально-економічний захист спілчан. Так зокрема, кожен член профспілки, за клопотанням членської організації, може отримати поворотну фінансову допомогу для вирішення побутових питань. Нами, на внутрішньому рівні, значно розширено можливість отримання фінансової допомоги в разі настання нещасного випадку.

Друга категорія програм носить культурно-масовий характер. Серед напрацювань — автобусні екскурсії по визначних місцях України, закордонні туристичні поїздки або просто відпочинок вихідного дня, коли трудові колективи різних організацій мають можливість бути разом за межами робочих кабінетів. А це, повірте, дуже згуртовує колектив, і, як кажуть, зміцнює корпоративний дух.

Профспілкою започатковано та систематично проводяться ряд конкурсів, серед яких конкурс художньої самодіяльності, конкурс дитячого малюнку, художньої фотографії та інші.

Хотів би нагадати і про спортивну роботу. Це невід’ємна частина культурно-масового напряму, яка, крім того, яскраво пропагує здоровий спосіб життя.

— Знаємо, що в оздоровленні займаєте одне з лідируючих місць по регіону...

— Так, упродовж останніх восьми років ми щорічно отримуємо нагороди від Федерації профспілок України, за кращі показники в оздоровленні. Кожен оздоровчий заклад, в якому маємо намір оздоровлювати працівників та їх дітей, якщо так можна сказати, інспектується міським комітетом, через постійну комісію з оздоровлення. За останні п’ять років профспілкою оздоровлено 22 з половиною тисячі дітей на суму 39,8 млн. грн. При цьому міський комітет постійно надає дотацію на придбання путівок.

Що стосується цього року, то підсумки підбиватимемо у вересні, а поки що не маємо зауважень чи скарг. Не хотілося би забігати наперед. Скажу лише, що цьогоріч, як завжди, члени профспілки мають досить широкий вибір оздоровниць за більш ніж прийнятними цінами. Вся інформація є на нашому сайті.

Записала Оксана КАЛУГІНА.

Фото Дмитра СКАДОВСЬКОГО.