8 липня 2011 р. в Інституті законодавства Верховної Ради України відбулося засідання експертного «круглого столу» на тему: «Реалізація рекомендацій Комітету ООН з прав дитини за результатами розгляду державних доповідей України. Питання протидії злочинам проти дітей». Захід організовано в співпраці з Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла Страда — Україна».

Виконання міжнародних зобов’язань України за Конвенцією ООН про права дитини вже втретє цього року стали спільною темою Інституту законодавства та ЮНІСЕФ. Під час попередніх засідань обговорювалися проблеми вдосконалення законодавства про захист прав дітей-інвалідів, а також дітей, які опинилися у ситуації конфлікту із законом.

Цього разу розглядалися Заключні спостереження і рекомендації, підготовлені Комітетом ООН з прав дитини за результатами чергової державної доповіді про виконання Конвенції з прав дитини (ратифікована 1991 р.) та Факультативного протоколу до неї щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії (ратифікований 2000 р.).

Останній зобов’язує захищати дітей від злочинів, які є найбільш ганебними. Комітет ООН та представник ЮНІСЕФ в Україні Ю. Мокуо закликають до «нульової толерантності» суспільства стосовно цих явищ. Таку позицію підтримали учасники «круглого столу», серед яких народні депутати України В. Шемчук та Е. Шишкіна, представники органів державної влади, наукових установ і вищих навчальних закладів, а також громадських організацій.

Так, Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда — Україна» представив низку проектів законодавчих пропозицій стосовно покращання кримінального та кримінально-процесуального законодавства, законодавства про адміністративні правопорушення, законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» та «Про охорону дитинства».

Учасники «круглого столу» окреслили фахові погляди та пропозиції стосовно зазначених ініціатив.

Учасники «круглого столу»: Юкіе МОКУО, Еліна ШИШКІНА, Віктор ШЕМЧУК.