Прокурор Рівненської області Василь Присяжнюк десять років тому вже обіймав цю посаду. Тож його повернення «у ту саму річку» не потребувало адаптації та вивчення регіону, як це буває з «новачками». Що вдалося зрушити з місця прокуратурі, а що ні, — з цього запитання розпочали розмову із Василем Присяжнюком.

— Постараюсь не утомити читачів цифрами, але без них не обійтись, — каже прокурор Рівненської області. — За перше півріччя в області скоєно 3846 злочинів, це на 6,3 відсотка менше, ніж за аналогічний період минулого року. Менше стало пограбувань, розбійних нападів, крадіжок, зокрема з квартир, зґвалтувань. Водночас збільшилась кількість навмисних убивств, а також такі злочини, як «нанесення тілесних ушкоджень громадянам», «нанесення тілесних ушкоджень, які спричинили смерть», ДТП. Нас турбує скоєння злочинів у громадських місцях, у нетверезому стані, раніше судимими, втягнення неповнолітніх у злочинні угруповання. Торік зростання таких злочинів в області становило 150—170 відсотків, у нинішньому — від 5 до 37. Хоча й намітилась позитивна тенденція, однак перед прокуратурою ще непочатий край роботи з їх профілактики.

— А який вигляд має Рівненщина на тлі інших областей у плані законослухняності її мешканців?

— Непоганий. На десять тисяч населення в області скоєно 27 злочинів. Це найнижчий показник в Україні. Але хотілося б, аби злочинів було ще менше.

— Болюча тема для регіону — незаконний видобуток бурштину і незаконні вирубки лісів. Що вдалося зробити, аби цю проблему зрушити з місця?

— На жаль, ні прокуратура, ні правоохоронні, ні контролюючі органи сьогодні серйозно не впливають на ці негативні процеси. Тому останні координаційна нарада і колегія були присвячені саме цим проблемам.

— Зате, як мені відомо, серйозно вплинули на погашення заборгованості із заробітної плати?

— Це був і залишається одним з пріоритетних напрямів роботи прокуратури. Тільки цього року шляхом прокурорського реагування вдалося виплатити (з урахуванням боргів минулих років) більше 15 мільйонів гривень заборгованої зарплати. Відтак нині борги у зарплаті в області становлять 2,5 мільйона гривень — це найнижчий показник в Україні. Проти керівників, які умисно не розраховувались з працівниками, порушено одинадцять кримінальних справ, десять із них уже в суді.

Серед пріоритетних напрямів роботи прокуратури — також контроль за дотриманням земельного законодавства. У нас навіть створено новий земельний відділ. Цього року направлено до суду сімнадцять кримінальних справ, що стосуються земельних правовідносин, і три кримінальні справи за фактами хабарництва у цій сфері.

— Не секрет, що деякі з чиновників живуть, як кажуть, не з тих «скромних» доходів, які декларують.

— За фактами порушення бюджетного законодавства лише цього року порушено сорок дві кримінальні справи (удвічі більше, ніж за цей період торік). Повернуто по цих кримінальних справах державі 7 мільйонів бюджетних гривень. Ми заставляємо чиновників ефективно і раціонально використовувати бюджетні кошти. Загалом завдяки прокурорському реагуванню державі відшкодовано майже 86 мільйонів гривень, із них майже 37 мільйонів гривень — бюджетних.

— Ми є свідками гучних судових процесів щодо вищих посадовців держави. А як на рівні області борються з хабарництвом, корупцією?

— Якщо у першому півріччі минулого року за корупцію та хабарництво під арештом перебувало п’ять осіб, то у цьому році уже двадцять три.

У цьому році направлено до суду удвічі більше, ніж торік, кримінальних справ з корупції та хабарництва: відповідно тридцять шість і шістнадцять.

Нинішнього року виявлено і знешкоджено дев’ять організованих злочинних угруповань (торік сім), із них чотири — в економічній сфері. У суді займаємо принципову позицію щодо членів організованих злочинних угруповань. Так, по вже розглянутих у суді двох кримінальних справах до усіх членів ОЗГ застосована судом така міра покарання, як позбавлення волі.

Розмову записала Олександра ЮРКОВА.

Рівне.