Пенсійна і земельна реформи стали основною темою прес-конференції народного депутата України, голови Української народної партії Юрія Костенка в рамках його робочої поїздки до Ужгорода.
Пенсійна реформа, за його словами, була успішною в країнах з умовами економічного зростання, де, на противагу Україні, економіка потребувала дедалі більшої кількості робочих рук. «Те, що уряд називає «економічним зростанням», стосується лише важких галузей виробництва, а це т. зв. «олігархічний капітал», і він не потребує великої кількості робочих рук... на відміну від малого й середнього підприємництва», для якого нова податкова реформа обернулася «податковим пеклом», — наголосив парламентарій.
Ще однією серйозною вадою пенсійної реформи депутат назвав відсутність чіткості в переході до накопичувальної персональної системи. «Всі успішні пенсійні реформи започатковували паралельно процес продовження пенсійного віку і права молодій людині, яка починала трудову діяльність, на своєму особистому рахунку накопичувати власний пенсійний фонд. І в такий спосіб переносити вагу пенсійного забезпечення із загальнодержавного Пенсійного фонду на приватні пенсійні фонди», — зазначив Юрій Костенко. В Україні в пенсійному законодавстві цей процес чітко не прописано.
Насамкінець Юрій Костенко торкнувся теми земельної реформи. На відміну від європейської практики, в Україні земельне законодавство не обмежує право власності на землю. «Там, де немає обмежень у праві купівлі-продажу землі, там обов’язково власником стає великий капітал. Часто-густо іноземний. Я свідомий того, що нинішня більшість депутатів, яка працює виключно в інтересах великого капіталу, голосуватиме за те, що їй напише Кабінет Міністрів. Щоб змінити цю ситуацію, треба змінити парламентську більшість», — сказав Юрій Костенко, наголошуючи на важливості майбутніх виборів до Верховної Ради України.
Говорячи про єдність у країні, народний депутат зазначив, що в українців ще дуже сильна ідея об’єднання довкола певної особистості, що, на переконання депутата, є хибним шляхом до єдності.
«Об’єднання під вождями веде лише до негативних наслідків. Треба об’єднуватися навколо великих суспільних інтересів: правої політики (економічних рецептів), лівої політики (соціальних рецептів), ідеї чистого довкілля...»
Ці об’єднання, за його словами, в нас не практикуються з тієї причини, що ані ЗМІ, ані політики не акцентують на різниці об’єднань, і саме це не дає нам бути успішними. «Я за ідеологічне європейське об’єднання», — резюмував політик.
Ірина БРЕЗА, Василь НИТКА.