Минулих вихідних усі дороги на Тернопільщині вели до невеликого села Зарваниці. Сюди на прощу прибули понад сто тисяч вірян з України, Польщі, Бельгії, Іспанії, Словаччини, Канади, Бразилії та інших країн. Було багато молоді, адже Всеукраїнську прощу цього року об’єднали з молодіжною. Люди йшли пішки, добиралися автобусами, автомобілями, потягами. З Косова на Івано-Франківщині прибула група прочан на велосипедах. У кожного — свої наміри, свої потреби... З Самбора на Львівщині приїхали родичі заробітчан, щоб помолитися за їхню долю. До речі, про них говорив у своїй проповіді глава УГКЦ Святослав Шевчук. Будемо молитися за те, сказав він, щоб Україна якнайшвидше зібрала розвіяних вітрами своїх дітей. До слова, у Зарваниці постане пам’ятник заробітчанам. А серед почесних гостей був архієпископ Барселони кардинал Луїс Мартінес Сістак, який опікується духовними потребами наших заробітчан в Іспанії. Саме навколо церкви в чужих країнах об’єднуються українці.

 

На літургії, яку очолив блаженнійший Святослав Шевчук, були присутні народні депутати, політичні лідери, екс-президент Віктор Ющенко, голови Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької облдержадміністрацій, голови обласних рад Тернопільщини та Івано-Франківщини. У своїй проповіді глава УГКЦ проводив паралелі між біблійними мотивами і реальністю. 

Ті, хто протиставляє одних українців іншим, закликає до агресії, розбрату, поділу України, чинять велике зло. Незабаром ми святкуватимемо 20 років незалежності своєї держави, про яку українці мріяли століттями. 

Він закликав молитися за її єдність, за те, щоб вона стала гарантом кращого життя. Саме тут, у Зарваниці, за словами верховного архієпископа, Українська греко-католицька церква відчуває своє київське коріння. Монаху, котрий втікав від татарської навали і ліг відпочити в цій місцині, явилася Богоматір і взяла його під покров. Ікона Зарваницької Божої Матері — одна з найбільших святинь церкви. Глава УГКЦ також подякував місцевій владі за добру організацію прощі.

 

Тернопільська область.