Корпуси дитячого оздоровчо-лікувального табору з поетичною назвою «Лісова пісня» розкинулися під крутою горою серед лісу в селі Привороття-2. Здаля чути дитячі голоси, сміх, у басейні, що на подвір’ї, плюскочуться хлопчики та дівчатка, йде весела командна гра. Одразу відчувається: дітям тут добре, вони навіть не реагують на гурт гостей, серед яких керівники області та району.
Розташовано табір на території Національного природного парку «Подільські Товтри». Кажуть, тутешніми стежками ходив легендарний Устим Кармалюк. Хто з юних, почувши такі історії та дізнавшись про те, що неподалік табору — старовинне місто-музей Кам’янець-Подільський, не мріє відпочивати саме тут?! Цьогоріч «Лісова пісня» виграла тендер на оздоровлення дітей за рахунок коштів бюджету Хмельницької області на 700 тисяч гривень. Наразі відпочили вже тисяча, а загалом за рік тут побувають чотири тисячі дітей.
Понад 20 років тому табір побудував місцевий цементний завод. У роки незалежності він відпустив «Лісову пісню» у вільне плавання. Табір став дочірнім підприємством, яке має власний валовий дохід, що обчислюється дев’ятьма з половиною мільйонами гривень. Нинішнього року прогнозують прибуток у півтора мільйона. Табір забезпечує п’ятиразове харчування, туристичні й розважальні послуги, лікування захворювань верхніх дихальних шляхів, опорно-рухового апарату, оздоровлення мінеральною водою, стоматологічну допомогу, має власну лабораторію, апарати УЗД. Для юних відпочивальників працюють кінозал, бібліотека, силові тренажери та басейн. А до мальовничого озера звідси — лише 150 метрів.
Голова Хмельницької обласної адміністрації Василь Ядуха (на знімку) оглянув табір і подякував колективу за те, що він зберіг його. Чиновник зауважив, що з-поміж 13 стаціонарних дитячих оздоровчих закладів області «Лісова пісня» має гарні шанси стати кращою. Слід тільки осучаснити її, збудувати корти, замінити застаріле медичне обладнання.
Головний лікар закладу Таїр Ногієв розповів, що ці плани поступово реалізуються. Придбано сучасний комфортабельний автобус, а цьогорічний прибуток пустять на ремонт спального корпусу, закуплять фізіотерапевтичне обладнання. Мають намір щороку вкладати кошти і в благоустрій території. Колектив «Лісової пісні», яку обслуговують 85 працівників, переконаний, що вона ще «заспіває» по-новому. Очільник області запевнив, що з допомогою не забариться і влада, адже табір уже нині працює на авторитет Хмельниччини. Тут відпочивають діти з різних куточків України.
Фото автора.