Цього року урочистості, як завжди, проходили на базі Центру розвитку духовної культури Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішні в рамках ІІІ тижня національного гончарного здвиження «Здвиг-2011». На свято зібрались тисячі людей. Під час офіційної церемонії відкриття Дня гончаря привітальні слова говорили представники місцевої, районної та обласної влади, почесні гості із США, Німеччини, Норвегії та Литви.

З ранку до пізнього вечора на майданчику Центру розвитку духовної культури проходив ІІІ Міжнародний мистецький фестиваль-ярмарок «Гончарний всесвіт в Україні-2011». Художники-керамісти, гончарі, різьбярі, майстри вишивки і ткацтва, лозоплетіння з різних регіонів України пропонували величезний асортимент високомистецьких творів, виготовлених власноруч.
Для гостей свята організатори приготували низку різноманітних розваг: конкурси гончарів і малювальниць на «найбільший горщик», «найвищу вазу» тощо, мистецькі майстер-класи, «Гончарський аукціон», дитячі й молодіжні розваги, мандрівки гончарною столицею на кінному возі. Упродовж дня звучали виступи фольклорних колективів, а київський гурт традиційної музики «Буття» давав майстер-класи з українських танців.
У рамках Дня гончаря вперше в Опішні проходив І Національний фестиваль-конкурс «BodyCeramіcFestUkraіn» — декорування тіла людини фарбами за мотивами творів кераміки, їх декору, у тому числі й за допомогою гончарної сировини (глина, ангоби). Учасниками фестивалю стали художники та моделі з Полтави, Опішні, Кременчука, Одеси, Малих Будищ, Микільського, Новомосковська, Дніпропетровська, Луцька, Миколаєва, Рівного, Решетилівки та Попівки. Художники постаралися на славу, створивши справжні натільні шедеври. «Всі роботи надзвичайно гарні», — каже голова журі Віктор Карпенко — президент української асоціації тату та пірсингу, — але конкурс є конкурс». За рішенням професійного журі найвищу нагороду — «Гран-прі» — отримали художниця Тетяна Метель та модель Олександр Оленич за роботу «Прихована мудрість».
Ще однією несподіванкою для гостей свята став Національний ковальський фестиваль «Вакулафест-ХХІ» — свято ковальського мистецтва, данина історії та своєрідний акт відродження тисячолітньої традиції єднання ковалів і гончарів. Учасниками ковальського фестивалю стали сім майстрів з Сум, Донецька, Львова та Опішні. Кожен з них створив високомистецькі художні твори на тему гончарства. Переможницею стала єдина жінка-учасниця — Емілія Сидор зі Львова. Її робота «Опішнянські коники» вразила експертну раду.
Цілий день найкращі кухарі України пропонували смачні страви національної української кухні. Насамкінець Дня гончаря пройшла святкова етнодискотека.
На знімку: гончарський майстер-клас.
Фото надано музеем-заповідником.