Скандалом увінчався фестиваль «Купальські зорі» в Голій Пристані. До цього свята муніципальна влада приурочила встановлення на міській набережній скульптури Даждьбога — бога світла, тепла й родючості, як нагадування про слов’янські традиції. Але незабаром пам’ятник зник. Про це розпорядився міський голова Анатолій Негра, до якого з листом протесту проти «язичеського ідола» звернулися служителі УПЦ (МП).

— Я сам не очікував такої бурхливої реакції — адже зображення Даждьбога задумувалося як художня скульптура, позбавлена навіть натяку на сакральний зміст. Виготовили її не за бюджетні, а за спонсорські кошти. Але протести я ігнорувати не можу, от і розпорядився тимчасово демонтувати пам’ятник, — підтвердив Анатолій Негра. — Далі, можливо, проведемо громадське обговорення і спільно з городянами вирішимо, чи потрібна місту така скульптура та де для неї підходяще місце.

Пам’ятник тепер перебуває у дворі домашньої майстерні автора — херсонського скульптора й художника Олега Степанського.

— Скульптура Даждьбога створена «за мотивами» давньослов’янського ідола, знайденого в Збручі. Вона не може бути ідолом для поклоніння, адже зображення язичеських божеств робили тільки з натуральних матеріалів, а мій Даждьбог — з бетону з полімерними добавками. Та й стояв він на клумбі, куди доступ заборонено — які отут можуть бути язичеські ритуали? — дивується Олег Степанський (на знімку — поруч зі своєю скульптурою).

Фото автора.