Купання в річковій воді на деяких пляжах Херсонщини запросто може замінити... гарну порцію проносного. І це в кращому випадку. Такого висновку дійшли фахівці, які досліджували її проби в місцях масового відпочинку.

 

— Загалом моніторинг хімічного й бактеріологічного складу проб води з 158 морських і річкових пляжів Херсонщини показав, що він відповідає санітарним нормам. Однак у двох пробах з річки Інгулець біля пляжів Великоолександрівського району, що використовуються місцевими жителями і приїжджими школярами з дитячих здравниць, виявлено перевищення гранично припустимої концентрації хлоридів, сухого залишку і сульфатів у 2—3 рази. Купання в такій воді безпосередньої шкоди здоров’ю не завдасть. Але якщо її випадково ковтнути, то можливий гострий кишковий розлад — недарма солі сульфатів у медицині використовують як сильне проносне, — пояснює заступник головного лікаря облСЕС Анатолій Слабчак. — Поки що рішення про закриття «проблемних» пляжів у Великоолександрівському районі не прийнято, хоча такої можливості не виключають у випадку виявлення бактеріологічного забруднення на додачу до «хімії».

Навесні в річку Інгулець, всупереч протестам екологів і громадськості, з року в рік скидають стоки з шахтних підприємств Кривбасу. Колись завжди повна риби, раків й іншої живини водойма помалу вимирає і навіть стає небезпечною для людей — лабораторні дослідження проб наочне тому підтвердження.

Вл. інф.