Глобальні реформи стартують у 2014 році
 Цими днями кримський табір «Альбатрос» мав зустрічати третю зміну своїх відпочивальників. Однак дітлахам приїхати сюди не судилося. Після сумнозвісних подій, нагадаємо, цього тижня понад сімдесят малих потрапили до інфекційного відділення севастопольської лікарні, табір було вирішено достроково закрити. Міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко переконаний: краще перервати відпочинок, ніж «оздоровлюватись» на лікарняних ліжках: «Перед санітарно-епідеміологічною службою було поставлено жорсткі умови. Якщо у процесі роботи закладу виявляються порушення, що не дають змогу організувати якісний відпочинок, його треба закривати». 
А тим часом Генеральна прокуратура із залученням контролюючих органів перевіряє, як оздоровлюються та відпочивають діти у решті таборів та санаторіїв. 
Попередні результати: майже у кожному другому(!) закладі виявляють істотні порушення санітарних та епідеміологічних норм. А деякі «оздоровниці» взагалі відкривають без дозволів СЕС. 
Медична сфера викликає чимало нарікань. Незадоволені нею не тільки пацієнти, а й самі лікарі. Отож, за словами О. Аніщенка, настав час від балачок перейти до реальних спроб змінити галузь на краще. Допомогти зробити це мають закони, нещодавно прийняті Верховною Радою, зокрема — «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та Києві». На базі цих регіонів буде здійснюватись пілотний проект реформування медичної галузі. Пізніше позитивний досвід поширять на всю країну. Орієнтовно, реформування всієї системи охорони здоров’я почнеться з 2014 року. 
Серед найпомітніших запланованих новацій — створення єдиного медичного простору та розмежування первинного і вторинного рівнів надання медичної допомоги. «У нашій країні майже 43,5% пацієнтів отримують допомогу на вторинному, а то й на третинному (високоспеціалізованому) рівнях. У багатьох випадках рівень обслуговування не відповідає тяжкості стану пацієнта. В Європі, до слова, до 85 % людей починають лікування і закінчують його на рівні лікаря загальної практики», — каже міністр. 
В українській медицині майбутнього посилюватиметься роль сімейних лікарів. Вводиться нове для нас поняття — госпітальний округ. Головним лікувальним закладом стане багатопрофільна лікарня. Решта медичних закладів будуть чітко розподілені за видами: планового чи реабілітаційного лікування, хоспіси. Паралельно із цим систему готуватимуть до впровадження обов’язкового медичного страхування. 
— Коли лікар приїде вчасно, з повним набором медикаментів і буде справжнім професіоналом — тоді наші громадяни відчують, що позитивні результати є, — каже пан Аніщенко. 
До речі, позитиви мають відчути і прості лікарі. У планах головного медика країни — ініціювання поступового підвищення заробітних плат та поліпшення їх соціального «пакета». Як то кажуть: лікар ситий — і хворому легше...