П’ятий Всесвітній форум українців пройде в Києві 19—21 серпня і приурочать його до 20-ї річниці незалежності. Як розповів на прес-конференції голова Української всесвітньої координаційної ради Дмитро Павличко, у форумі планується участь трьохсот делегатів із більш ніж 40 країн.

Будуть представлені 100 делегатів від східної спільноти, 100 — від західної і 100 делегатів з України. Також плановано разом з Міністерством закордонних справ запросити для участі у форумі 50 почесних гостей, серед яких будуть не тільки вихідці з України, а й також іноземці, які відіграють значну роль у становленні іміджу нашої країни за кордоном.

Заступник голови Української всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний повідомив, що цього року держава виділила на проведення всіх заходів форуму 3,3 мільйона гривень.

На його думку, підтримка держави в проведенні цього форуму має засвідчити готовність України підтримувати національно-культурні й мовні потреби своїх співвітчизників за рубежем.

Відкриття форуму відбудеться в Національному театрі опери й балету ім. Тараса Шевченка, основні заходи заплановані в «Українському домі».

Крім пленарних засідань делегати візьмуть участь у семи секціях, орієнтованих на гуманітарні питання, освіту, молодіжну політику. Також працюватимуть секції з правових, інформаційних питань і питань, присвячених трудовій міграції та становищу українців у Росії.

Нагадаємо, що попередній, четвертий Всесвітній форум українців проходив п’ять років тому напередодні Дня Незалежності України.