Громадяни України в буквальному сенсі працюють на аптеку. За даними статистики, у середньому співвітчизник витрачає на ліки 500 грн. на рік. І це ще найнижчий показник серед європейських країн. Соціологічні дослідження показують: 97% населення країни протягом року мали потребу в медичних препаратах, але кожен десятий не зміг їх придбати через дорожнечу.

Про це йшлося на засіданні Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я за участі профільного міністерства, митної служби, представників фармацевтичного ринку та громадських організацій, де обговорювалася проблема захисту вітчизняного ринку від неякісних і фальсифікованих медпрепаратів і вдосконалення цінової політики у сфері обороту лікарських засобів.

Голова профільного парламентського комітету Тетяна Бахтеєва констатувала: за роки незалежності України так і не вдалося створити систему забезпечення населення якісними й доступними ліками. Вона закликала об’єднатися у вирішенні цієї проблеми всі гілки влади, бізнесу і громадськість.

У свою чергу перший заступник міністра охорони здоров’я України Раїса Моїсеєнко повідомила, що розроблено і розміщено на сайті Мінохорони здоров’я реєстр оптово-відпускних цін на ліки, які закуповуються за державний рахунок. Цей перелік дає об’єктивну картину середньої вартості препаратів, якою користуються, у тому числі, медустанови.

Наша країна посідає четверте місце серед держав СНД у вживанні фармпродукції на душу населення. При цьому 3/4 ринку займають імпортні препарати. Як правило, ціни на них у 3—5 разів вищі за вітчизняні.

Комітет вивчав питання закупівель лікарських засобів і з’ясував, що ціни завищували багаторазово. Це підтверджено останньою місією ВООЗ в Україну. За даними цієї міжнародної організації, деякі препарати, зокрема для лікування ВІЛ/СНІД, Мінохорони здоров’я придбало за цінами, що у п’ять разів перевищують ті, за якими їх закуповував Глобальний фонд. Тетяна Бахтеєва звернула увагу, що благодійна допомога, яка надходить від міжнародних фондів, обкладається у нас 20%-им податком ПДВ і 6%-им митним збором. Тому жоден з гуманітарних траншів не був виконаний повністю.

У 2009 році аптеки продали без рецептів ліків на суму 8,6 млрд. грн. Експерти твердять: половина із придбаних з власної ініціативи ліків куплені громадянами без будь-якої потреби. У більшості випадків за «порадою» реклами. Т. Бахтеєва зареєструвала законопроект про цілковиту заборону реклами медпрепаратів на телебаченні та у ЗМІ.

Профільний комітет на своєму засіданні виклав низку аргументів на користь запровадження ПДВ на імпортовані ліки і вироби медичного призначення. Підвищення вартості препаратів при запровадженні ПДВ буде компенсовано за рахунок зменшення обсягів вживання ліків, що їх люди купують без рекомендацій лікаря.

— Запровадження ставки ПДВ на ліки буде дієвим інструментом раціонального формування ціни і стримуючим чинником необґрунтованого завищення митної вартості препаратів, — пояснив голова парламентського Комітету з питань охорони здоров’я.

Також депутати рекомендували митниці створити окремий термінал для лікарських вантажів з певним температурним режимом. Це дозволить гарантувати зберігання препаратів, їх якості та безпеки на шляху транспортування.

А очищенню вітчизняного ринку пігулок і таблеток від підробок сприятиме законопроект, ініційований депутатом Валерієм Коновалюком, який вводить термін «фальсифікований лікарський засіб» і передбачає кримінальну відповідальність за розповсюдження фальсифікату.