Країни Митного союзу прагнуть вступити до Світової організації торгівлі, але поводяться як члени Ради економічної взаємодопомоги (організація, до якої за часів СРСР входили країни Східної Європи). Так народний депутат, лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк оцінив чергове обмеження українського імпорту до країн Митного союзу, в даному разі м’ясо-молочної продукції.

«Україна нарешті має сформувати бачення економічних відносин з Росією та Митним союзом, бо нині у нас не економічні відносини, а економічний шантаж. Він почався ще за часів президентства Леоніда Кучми і триває зараз: у вересні 2009 року Росія запровадила 30-відсоткове мито на імпорт труб із нержавіючої сталі, основним постачальником яких є Україна, у жовтні 2010 року Росія вкотре заборонила постачання м’яса та молока з українських підприємств, у Росії досі діє імпортне мито на український цукор у розмірі 330 доларів за тонну, з 8 липня 2011 року запроваджено імпортне мито у розмірі 294 долари за тонну на імпортну карамель, 60 відсотків якої до Росії поставляє Україна, Національний союз виробників Росії пропонує обмежити імпорт сиру з України, а тепер Митний союз ще й обмежив ввезення української м’ясо-молочної продукції», — цитує слова Арсенія Яценюка його прес-служба.

Зазначаючи, що члени Митного союзу (Росія, Білорусь та Казахстан) претендують на членство у Світовій організації торгівлі, народний депутат наголошує, що це може стати можливим лише після підписання Україною з цими державами протоколів про режими доступу товарів та послуг у рамках СОТ. У зв’язку з цим парламентарій пропонує Президенту Віктору Януковичу терміново звернутися до керівництва країн—членів Митного союзу з переліком економічних вимог України.

Парламентарій зазначає, що тільки після підписання двосторонніх протоколів з країнами, що входять до Митного союзу, Україна може розглядати питання про співпрацю з цим об’єднанням. «На відміну від наших партнерів, ми не шантажуємо, а вимагаємо застосовувати правила та процедури зони вільної торгівлі, яка діє між нашими країнами. Ми звертаємо увагу, що членство в СОТ Росії, Білорусі та Казахстану можливе лише за наявності чітких домовленостей із Україною», — наголосив А. Яценюк.