Печерський райсуд Києва розпочав судове слідство у справі екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко щодо підписання газових угод. Однак ані сама обвинувачувана, ані її захисники присутні в залі засідань не були, бо суд постановив видалити з залу суду Ю. Тимошенко на одне засідання за неповагу до суду.

Це сталося після того, як більше години суддя вмовляв обвинувачену звертатися до суду стоячи, як це передбачає процесуальне законодавство. Однак екс-прем’єр відмовлялася вставати. Сторона обвинувачення також висловилася за видалення підсудної із зали судових засідань за порушення законодавства та відмову вставати. «Відбувається явне зневажання до суду. Вся поведінка підсудної свідчить про її зневажання до суду», — заявив Р. Кірєєв. Із залу засідань Печерського райсуду також видалили народних депутатів від БЮТ Гарегіна Арутюнова та Юрія Одарченка, котрі вигукували репліки щодо перебігу подій в суді.

Прокурор Лілія Фролова розпочала зачитувати обвинувальний висновок у кримінальній справі за обвинуваченням колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко у перевищенні службових повноважень під час підписання газової угоди з РФ у 2009 році, який викладено на 73-х сторінках. Коли прокурор дійшла до документів, у яких є свідчення обвинуваченої та свідків у справі, суддя ухвалив рішення про заборону фото- та відеофіксації, а також трансляції судового засідання. Пряму трансляцію припинили, однак журналісти змогли залишатися в залі суду і проводити диктофонні записи.

Серед зачитаних показань свідків були, зокрема, показання екс-глави НАК «Нафтогаз України» Олега Дубини та Прем’єр-міністра М. Азарова, повідомляє УНІАН. О. Дубина заявив, що він відмовлявся підписувати контракт з умовами постачання газу по 450 доларів за тисячу кубометрів без директив Кабінету Міністрів, але екс-прем’єр змусила його підписати газові контракти з Росією у 2009 році під загрозою звільнення. А за два дні Ю. Тимошенко надала затверджені нею особисто і скріплені печаткою уряду директиви. У показаннях М. Азарова йдеться, що колишня глава українського уряду в обмін на зниження ціни на російський газ погоджувалася продовжити на 50 років термін базування Чорноморського флоту РФ в Криму.

В обвинувальному висновку прокурор Л. Фролова звинуватила Ю. Тимошенко не лише у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень), а так само і в тому, що в 2005 році проти екс-прем’єра в Росії було висунуто кримінальне обвинувачення за фактом організації хабара. «Встановлено, що Тимошенко Ю. В. на шлях виправлення не стала та, перебуваючи на посаді прем’єр-міністра України в 2009 році, вчинила тяжкий злочин у службовий діяльності», — заявила прокурор. На думку сторони обвинувачення, навмисність дій Тимошенко полягає в її бажанні створити «позитивний імідж ефективного керівника». За словами Л. Фролової, під час досудового слідства також не було встановлено обставин, які можуть пом’якшити покарання обвинуваченої.